Jak WIELKANOC to… Przychodzi zajączek! A żeby na pewno do każdego zawitał, proponuję przygotować to marchewkowe ciasto, bo wiadomo co zajączki lubią najbardziej :)!
Bogato wypełnione bakaliami, chrupiące orzechami, naturalnie słodkie, lekko wilgotne, z nutą cynamonu. Ciasto pokrywa gładki, delikatnie miodowy twarożek…
Czas trwania: 30 minut przygotowania + 1h pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
marchewki 550g (3 duże, masa po obraniu)
3 jajka 153g
płatki owsiane 80g
mąka kokosowa 70g
odżywka białkowa 30g (można zamienić na mąkę pszenną/pełnoziarnistą/więcej płatków)
erytrol 130g/cukier/ksylitol
suszona żurawina 50g
rodzynki 50g
orzechy włoskie 50g
cynamon – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
woda 230g
Twarożek:
twaróg chudy 250g
Ricotta 250g
miód 50g
Sposób przygotowania:
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Płatki owsiane zblenduj na mąkę.
Do miski wbij jajka, dodaj marchewki, mąki, odżywkę białkową, erytrol, cynamon, sodę i wodę – wymieszaj.
Wrzuć bakalie i połącz z resztą składników.
Wyłóż tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Piecz 1h w trybie góra – dół.
Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj ricottę i miód i wymieszaj.
Przełóż serek na przestudzone ciasto.
Posyp orzechami i cynamonem, jeśli lubisz.
Wartości odżywcze:
E: 2311 Kcal, B: 135g W: 251,5g T: 88g
1 z 12 kawałków:
E:192 Kcal, B: 11g W: 21g T: 7,5g
Wielkanoc to świetny czas, aby przygotować takie ciasto!