Słodkie,  Wegetariańskie

Ciasto marchewkowe z twarożkiem

Jak WIELKANOC to… Przychodzi zajączek! A żeby na pewno do każdego zawitał, proponuję przygotować to marchewkowe ciasto, bo wiadomo co zajączki lubią najbardziej :)!

Bogato wypełnione bakaliami, chrupiące orzechami, naturalnie słodkie, lekko wilgotne, z nutą cynamonu. Ciasto pokrywa gładki, delikatnie miodowy twarożek…

Czas trwania: 30 minut przygotowania + 1h pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • marchewki 550g (3 duże, masa po obraniu)
  • 3 jajka 153g
  • płatki owsiane 80g
  • mąka kokosowa 70g
  • odżywka białkowa 30g (można zamienić na mąkę pszenną/pełnoziarnistą/więcej płatków)
  • erytrol 130g/cukier/ksylitol
  • suszona żurawina 50g
  • rodzynki 50g
  • orzechy włoskie 50g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • woda 230g

Twarożek:

  • twaróg chudy 250g
  • Ricotta 250g
  • miód 50g

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  2. Płatki owsiane zblenduj na mąkę.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj marchewki, mąki, odżywkę białkową, erytrol, cynamon, sodę i wodę – wymieszaj.
  4. Wrzuć bakalie i połącz z resztą składników.
  5. Wyłóż tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Piecz 1h w trybie góra – dół.
  8. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj ricottę i miód i wymieszaj.
  9. Przełóż serek na przestudzone ciasto.
  10. Posyp orzechami i cynamonem, jeśli lubisz.

Wartości odżywcze:

E: 2311 Kcal, B: 135g W: 251,5g T: 88g

1 z 12 kawałków:

E:192 Kcal, B: 11g W: 21g T: 7,5g

Wielkanoc to świetny czas, aby przygotować takie ciasto!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *