Słodkie,  Wegetariańskie

Ciasto ucierane z truskawkami na maślance

Latem pyszny, puszysty placek z sezonowymi owocami to pozycja wręcz obowiązkowa.

Ta wersja domowego wypieku jest nieco odchudzona. Ponadto, aby osiągnąć efekt „chmurki” zastosowałem kilka sposobów i myślę, że choć nie wyszło zupełnie takie, jakiego się spodziewałam, to koniec końców jest przecudowne – pulchniutkie i sprężyste! ?

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 jajko 51g
  • 2 białka jaja 34g
  • Erytrol 120g/ cukier (<120g)
  • Masło 75g
  • Maślanka 250g
  • Mąka pszenna 150g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 150g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Owoce – U mnie truskawki 300g
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć pokrojone masło, jajko, białka jaj i erytrol oraz dodaj szczyptę soli, zmiksuj na puszystą pianę.
  2. Wlej maślankę i ponownie zmiksuj.
  3. Dodaj mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  6. Na wierzchu poukładaj pokrojone owoce.
  7. Piecz około 50 minut – przez pierwsze 10 minut z grzaniem od dołu, a resztę czasu góra-dół.

Wartości odżywcze:

E: 1882Kcal, B: 58g W: 234g T: 75g

Truskawki zatopione w mięciutkim, maślanym cieście smakują jeszcze lepiej niż solo! Ale, aby się w pełni o tym przekonać, musisz spróbować tego wypieku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *