Ciasto ucierane z truskawkami na maślance
3 września, 2021
Latem pyszny, puszysty placek z sezonowymi owocami to pozycja wręcz obowiązkowa.
Ta wersja domowego wypieku jest nieco odchudzona. Ponadto, aby osiągnąć efekt „chmurki” zastosowałem kilka sposobów i myślę, że choć nie wyszło zupełnie takie, jakiego się spodziewałam, to koniec końców jest przecudowne – pulchniutkie i sprężyste! ?
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 jajko 51g
- 2 białka jaja 34g
- Erytrol 120g/ cukier (<120g)
- Masło 75g
- Maślanka 250g
- Mąka pszenna 150g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 150g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Owoce – U mnie truskawki 300g
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć pokrojone masło, jajko, białka jaj i erytrol oraz dodaj szczyptę soli, zmiksuj na puszystą pianę.
- Wlej maślankę i ponownie zmiksuj.
- Dodaj mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Na wierzchu poukładaj pokrojone owoce.
- Piecz około 50 minut – przez pierwsze 10 minut z grzaniem od dołu, a resztę czasu góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 1882Kcal, B: 58g W: 234g T: 75g
Truskawki zatopione w mięciutkim, maślanym cieście smakują jeszcze lepiej niż solo! Ale, aby się w pełni o tym przekonać, musisz spróbować tego wypieku!