Latem pyszny, puszysty placek z sezonowymi owocami to pozycja wręcz obowiązkowa.
Ta wersja domowego wypieku jest nieco odchudzona. Ponadto, aby osiągnąć efekt „chmurki” zastosowałem kilka sposobów i myślę, że choć nie wyszło zupełnie takie, jakiego się spodziewałam, to koniec końców jest przecudowne – pulchniutkie i sprężyste! ?
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
1 jajko 51g
2 białka jaja 34g
Erytrol 120g/ cukier (<120g)
Masło 75g
Maślanka 250g
Mąka pszenna 150g
Mąka pszenna pełnoziarnista 150g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Owoce – U mnie truskawki 300g
Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć pokrojone masło, jajko, białka jaj i erytrol oraz dodaj szczyptę soli, zmiksuj na puszystą pianę.
Wlej maślankę i ponownie zmiksuj.
Dodaj mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Na wierzchu poukładaj pokrojone owoce.
Piecz około 50 minut – przez pierwsze 10 minut z grzaniem od dołu, a resztę czasu góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 1882Kcal, B: 58g W: 234g T: 75g
Truskawki zatopione w mięciutkim, maślanym cieście smakują jeszcze lepiej niż solo! Ale, aby się w pełni o tym przekonać, musisz spróbować tego wypieku!