Ciasto ze śliwkami i cynamonowo-orzechową kruszonką
Słodziutkie ciasto na jogurcie naturalnym, gdy sezon na śliwki w pełni, a te przepyszne owoce opanowały sklepowe półki, to pozycja wręcz obowiązkowa!
Placek, w moim wydaniu, nie mógł być jednak tak oczywisty – powstał z połączenia dwóch mąk, w tym gryczanej, która nadaje mu charakterystycznego smaku!
Śliwki świetnie komponują się z orzechową kruszonką i cynamonem… Bierzmy się zatem do pracy nad tym cudem ?!
Czas przygotowania: około 1h 20minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Jogurt naturalny 0% Pilos 400g
- 3 jajka 153g (białka i żółtka oddzielnie)
- Mąka pszenna 180g
- Mąka gryczana 200g
- Erytrol 100g
- Śliwki 250g
- Proszek do pieczenia – łyżeczka
- Cynamon
- Aromat waniliowy.
Orzechowa kruszonka:
- Masło orzechowe 50g
- Mąka gryczana 50g
- Erytrol 30g
- Orzechy włoskie 30g
- Woda 20g
- Cynamon
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- W misce zmiksuj: jogurt, erytrol, żółtka, proszek do pieczenia, cynamon i aromat.
- Wsyp mąki i wymieszaj na gładkie ciasto (będzie dosyć kleiste).
- Przelej do formy (U mnie tortownicy o średnicy 28cm).
- Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki.
- Ułóż na wierzchu ciasta, posyp cynamonem.
- W miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę i posyp nią ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz ciasto 20 minut w trybie grzania od dołu i następnie jeszcze 30 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 2385Kcal, B: 94g W: 356g T: 64g
1 z 12 kawałków:
E: 199Kcal, B: 8g W: 30g T: 5,5g
Ciasto ze śliwkami to wypiek, który co najmniej raz w roku warto upiec. I to najlepiej wtedy, gdy te owoce są tak słodkie i świeże!
Smacznego jedzonkowania!