Słodkie,  Wegetariańskie

Ciasto ze śliwkami i cynamonowo-orzechową kruszonką

Słodziutkie ciasto na jogurcie naturalnym, gdy sezon na śliwki w pełni, a te przepyszne owoce opanowały sklepowe półki, to pozycja wręcz obowiązkowa!

Placek, w moim wydaniu, nie mógł być jednak tak oczywisty – powstał z połączenia dwóch mąk, w tym gryczanej, która nadaje mu charakterystycznego smaku!

Śliwki świetnie komponują się z orzechową kruszonką i cynamonem… Bierzmy się zatem do pracy nad tym cudem ?!

Czas przygotowania: około 1h 20minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Jogurt naturalny 0% Pilos 400g
  • 3 jajka 153g (białka i żółtka oddzielnie)
  • Mąka pszenna 180g
  • Mąka gryczana 200g
  • Erytrol 100g
  • Śliwki 250g
  • Proszek do pieczenia – łyżeczka
  • Cynamon
  • Aromat waniliowy.

Orzechowa kruszonka:

  • Masło orzechowe 50g
  • Mąka gryczana 50g
  • Erytrol 30g
  • Orzechy włoskie 30g
  • Woda 20g
  • Cynamon
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. W misce zmiksuj: jogurt, erytrol, żółtka, proszek do pieczenia, cynamon i aromat.
  3. Wsyp mąki i wymieszaj na gładkie ciasto (będzie dosyć kleiste).
  4. Przelej do formy (U mnie tortownicy o średnicy 28cm).
  5. Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki.
  6. Ułóż na wierzchu ciasta, posyp cynamonem.
  7. W miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę i posyp nią ciasto.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  9. Piecz ciasto 20 minut w trybie grzania od dołu i następnie jeszcze 30 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 2385Kcal, B: 94g W: 356g T: 64g

1 z 12 kawałków:

E: 199Kcal, B: 8g W: 30g T: 5,5g

Ciasto ze śliwkami to wypiek, który co najmniej raz w roku warto upiec. I to najlepiej wtedy, gdy te owoce są tak słodkie i świeże!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *