Wrzucając tu kolejny przepis, na kolejne brownie, mam wrażenie że każde ciasto tego typu wygląda tak samo… Ale smak oraz konsystencja każdego z nich jest inna, dlatego proponuję spróbować wszystkich i wybrać swoje ulubione ;). Dziś jedno z moich czekoladowych faworytów…
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
2 jajka 102 g
Ciecierzyca gotowana ze słoika 400 g (masa po odsączeniu i przepłukaniu)
Banany 200 g (2 średnie)
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 30 g
Mąka kokosowa 30 g
Odżywka białkowa 30 g (można zastąpić 30 g mąki orkiszowej)
Erytrol 80 g/cukier 60-70 g
Daktyle 60 g
Kakao 50 g
Gorzka czekolada 50 g
Masło orzechowe 30 g
Napój sojowy bez cukru 150 g
Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Połowę daktyli (30 g) przełóż do naczynia i zalej gorącą wodą, odstaw na min. 15 minut, aby zmiękły.
Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz pod bieżącą wodą.
Do miski wsyp ciecierzycę, wbij jajka, dodaj banany, masło orzechowe, erytrol, namoczone daktyle, wlej napój sojowy i sodę oczyszczoną – zblenduj na gładką masę.
Następnie dodaj mąki, odżywkę białkową i kakao – ponownie zmiksuj, aby nie było grudek.
Resztę daktyli (30 g) i gorzką czekoladę posiekaj drobno (możesz dodać także inne suszone owoce/orzechy…) i wmieszaj w masę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Piecz około 40-45 minut w trybie grzania góra-dół.
Wartości odżywcze (całe ciasto, podłużna forma):
E: 1947 Kcal, B: 103 g W: 198 g T: 76 g
Mocno czekoladowe ciasto, którego wnętrze skrywa kawałki gorzkiej czekolady i daktyli… Zdrowe, bardzo smaczne i sycące, bo z ciecierzycy ;)!