Słodkie,  Wegańskie

COOKIE DOUGH XXL – wegańska przyjemność

COOKIE DOUGH…

Wielkie ciacho, a może już ciasto?

Nie dość że w wersji XXL, sycące i zachwycające smakiem to jeszcze pełne dobroci – czekolady, orzeszków i rodzynek (lub nie 😜)!

Polecam zrobić własne i poczęstować bliskich, lub zjeść samemu ;).

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Fasola biała z puszki 480g (2 puszki)
  • Jabłko 120g (1)
  • Wegańska odżywka białkowa/zwykła 30g
  • Masło orzechowe 40g
  • Orzeszki ziemne 40g
  • Gorzka czekolada 40g
  • Rodzynki 30g
  • Erytrol/słodzik
  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • Ew. Aromat waniliowy
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedź z puszki i przepłucz wodą, przesyp do miski.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na mus, dodaj do fasoli.
  3. Do miski wsyp odżywkę białkową (wegańską w wersji wegańskiej), masło orzechowe, połowę orzechów, erytrol (do smaku), proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie aromat waniliowy.
  4. Zblenduj na gładko za pomocą blendera.
  5. Orzeszki i czekoladę posiekaj – wrzuć do masy razem z rodzynkami i przemieszaj.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18 cm).
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  8. Piecz ok. 45 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całe ciasto):

E: 1247Kcal, B: 80g W: 125,5g T: 41,5g

Prawdziwa wegańska przyjemność dla kubków smakowych. Myślę, że każdy ciastko- i ciastożerca będzie usatysfakcjonowany!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *