COOKIE DOUGH XXL – wegańska przyjemność
11 lutego, 2022
COOKIE DOUGH…
Wielkie ciacho, a może już ciasto?
Nie dość że w wersji XXL, sycące i zachwycające smakiem to jeszcze pełne dobroci – czekolady, orzeszków i rodzynek (lub nie 😜)!
Polecam zrobić własne i poczęstować bliskich, lub zjeść samemu ;).
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Fasola biała z puszki 480g (2 puszki)
- Jabłko 120g (1)
- Wegańska odżywka białkowa/zwykła 30g
- Masło orzechowe 40g
- Orzeszki ziemne 40g
- Gorzka czekolada 40g
- Rodzynki 30g
- Erytrol/słodzik
- Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- Ew. Aromat waniliowy
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedź z puszki i przepłucz wodą, przesyp do miski.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na mus, dodaj do fasoli.
- Do miski wsyp odżywkę białkową (wegańską w wersji wegańskiej), masło orzechowe, połowę orzechów, erytrol (do smaku), proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie aromat waniliowy.
- Zblenduj na gładko za pomocą blendera.
- Orzeszki i czekoladę posiekaj – wrzuć do masy razem z rodzynkami i przemieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18 cm).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz ok. 45 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całe ciasto):
E: 1247Kcal, B: 80g W: 125,5g T: 41,5g
Prawdziwa wegańska przyjemność dla kubków smakowych. Myślę, że każdy ciastko- i ciastożerca będzie usatysfakcjonowany!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni