Cukinia zapiekana z „mielonym” tofu i warzywami
2 sierpnia, 2021
Cukiniowe krążki, wyglądem przypominające mini pizze, z aromatycznym tofu, pomidorami, cebulką i kukurydzą zapieczone pod mozzarellą…
Cudowny pomysł na lekki posiłek, gdy dodatkowo mamy sezon na pyszne i pelne smaku warzywa. Dodatek świeżej bazylii sprawia, że danie to naprawdę urzeka i nawiązuje delikatnie do kuchni śródziemnomorskiej. A kto jej nie lubi?
Czas przygotowania: około 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 duża cukinia ok. 2000g
- Tofu wędzone 360g
- Pomidory koktajlowe 200g
- Kukurydza konserwowa 140g
- Czerwona cebula 100g
- Mozzarella lekka 250g (2 opakowania)
- Świeża bazylia – kilka listków
- Oliwa z oliwek 10g
- Sos sojowy – 2/3 łyżki
- Sól, pieprz, kmin rzymski, pieprz ziołowy, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej włóż tofu do zamrażarki.
- Odciśnij tofu z wody, poszarp na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu ziołowym, kminie rzymskim, czosnku granulowanym, papryce słodkiej, wędzonej i ostrej oraz oregano.
- Piecz przez około 20 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
- Pomidory przekrój na połówki, cebulę pokrój w kostkę.
- Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dopraw solą, pieprzem, dodaj bazylię i duś, aż powstanie sos.
- Do powstałego sosu wmieszaj przypieczone tofu.
- Cukinie pokrój na krążki (U mnie 15), posyp solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Na krążki wyłóż sos i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij cukinie, posyp wierzch kukurydzą i pokryj pokrojoną w plastry mozzarellą.
- Piecz około 5 minut, aż ser się stopi, a warzywa będą miękkie.
Wartości odżywcze(całość – 15 krążków):
E: 1460Kcal, B: 125g W: 110g T: 64g
Sezonowo, w mojej kuchni, oznacza przede wszystkim smacznie i zdrowo! Wypróbujcie ten sposób na cukinię, dopóki mamy dostęp do tak pysznych warzyw ?!
Smacznego jedzonkowania!