Słone,  Wegetariańskie

Cukinia zapiekana z „mielonym” tofu i warzywami

Cukiniowe krążki, wyglądem przypominające mini pizze, z aromatycznym tofu, pomidorami, cebulką i kukurydzą zapieczone pod mozzarellą…

Cudowny pomysł na lekki posiłek, gdy dodatkowo mamy sezon na pyszne i pelne smaku warzywa. Dodatek świeżej bazylii sprawia, że danie to naprawdę urzeka i nawiązuje delikatnie do kuchni śródziemnomorskiej. A kto jej nie lubi?

Czas przygotowania: około 1h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 duża cukinia ok. 2000g
  • Tofu wędzone 360g
  • Pomidory koktajlowe 200g
  • Kukurydza konserwowa 140g
  • Czerwona cebula 100g
  • Mozzarella lekka 250g (2 opakowania)
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sos sojowy – 2/3 łyżki
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, pieprz ziołowy, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej włóż tofu do zamrażarki.
  2. Odciśnij tofu z wody, poszarp na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu ziołowym, kminie rzymskim, czosnku granulowanym, papryce słodkiej, wędzonej i ostrej oraz oregano.
  3. Piecz przez około 20 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
  4. Pomidory przekrój na połówki, cebulę pokrój w kostkę.
  5. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dopraw solą, pieprzem, dodaj bazylię i duś, aż powstanie sos.
  6. Do powstałego sosu wmieszaj przypieczone tofu.
  7. Cukinie pokrój na krążki (U mnie 15), posyp solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  8. Na krążki wyłóż sos i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
  9. Po tym czasie wyjmij cukinie, posyp wierzch kukurydzą i pokryj pokrojoną w plastry mozzarellą.
  10. Piecz około 5 minut, aż ser się stopi, a warzywa będą miękkie.

Wartości odżywcze(całość – 15 krążków):

E: 1460Kcal, B: 125g W: 110g T: 64g

Sezonowo, w mojej kuchni, oznacza przede wszystkim smacznie i zdrowo! Wypróbujcie ten sposób na cukinię, dopóki mamy dostęp do tak pysznych warzyw ?!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *