Curry kotleciki z selerem – wegan
Wszystkie wersje roślinnych kotletów i burgerów, które do tej pory tu zamieściłam (o ile dobrze mi się wydaje 😉 ) były pieczone! Te postanowiłam zrobić smażone i nie dość, że jest to szybszy sposób, to ta dodatkowa porcja tłuszczu sprawia, że z wierzchu są baaardzo chrupiące, a w środku przyjemnie mięciutkie…
Kotlecikom curry nie żałowałam przypraw, a dodatek selera sprawił, że nie wyszły i NIGDY nie powinny wyjść, ani trochę suche.
Weganie i NIEweganie! Zdecydowanie musicie ich spróbować!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ciecierzyca ze słoika 800g (2 słoiki)
- Seler 350g
- Papryka czerwona 130g (pół)
- Pomidory suszone w oleju 50g
- Kasza manna 50g
- Bułka tarta 50g
- Masło orzechowe 30g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
- Orzeszki ziemne 20g
- Oliwa z oliwek 20g
- Przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, świeża pietruszka, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Selera obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a paprykę pokrój w dość drobną kostkę.
- Orzeszki ziemne podpraż na patelni ze szczyptą soli.
- Ciecierzycę odcedź i przepłucz wodą, wrzuć do miski.
- Do miski dodaj także pomidory suszone, masło orzechowe, płatki drożdżowe, 1,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i słodkiej wędzonej, czosnku granulowanego i spory pęczek natki pietruszki – zblenduj na gładko.
- Do masy dodaj selera, paprykę, bułkę tartą, kaszę mannę i orzeszki. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie ręką. Odstaw na około 20 minut, aby ciasto zgęstniało.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Z masy uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na kotleciki (u mnie wyszło 27).
- Smaż z dwóch stron na średnim ogniu, aż będą chrupiące.
Wartości odżywcze (całość – 27 kotlecików):
E: 1946Kcal, B: 89g W: 228g T: 77g
1 z 27 kotlecików:
E: 73Kcal, B: 3,3g W: 8,5g T: 2,9g
Kotleciki są tak smaczne, że naprawdę ciężko się od nich oderwać i skończyć na kilku…
Smacznego jedzonkowania!