Słodkie,  Wegańskie

Curry kotleciki z selerem – wegan

Wszystkie wersje roślinnych kotletów i burgerów, które do tej pory tu zamieściłam (o ile dobrze mi się wydaje 😉 ) były pieczone! Te postanowiłam zrobić smażone i nie dość, że jest to szybszy sposób, to ta dodatkowa porcja tłuszczu sprawia, że z wierzchu są baaardzo chrupiące, a w środku przyjemnie mięciutkie…

Kotlecikom curry nie żałowałam przypraw, a dodatek selera sprawił, że nie wyszły i NIGDY nie powinny wyjść, ani trochę suche.

Weganie i NIEweganie! Zdecydowanie musicie ich spróbować!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ciecierzyca ze słoika 800g (2 słoiki)
  • Seler 350g
  • Papryka czerwona 130g (pół)
  • Pomidory suszone w oleju 50g
  • Kasza manna 50g
  • Bułka tarta 50g
  • Masło orzechowe 30g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
  • Orzeszki ziemne 20g
  • Oliwa z oliwek 20g
  • Przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, świeża pietruszka, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Selera obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a paprykę pokrój w dość drobną kostkę.
  2. Orzeszki ziemne podpraż na patelni ze szczyptą soli.
  3. Ciecierzycę odcedź i przepłucz wodą, wrzuć do miski.
  4. Do miski dodaj także pomidory suszone, masło orzechowe, płatki drożdżowe, 1,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i słodkiej wędzonej, czosnku granulowanego i spory pęczek natki pietruszki – zblenduj na gładko.
  5. Do masy dodaj selera, paprykę, bułkę tartą, kaszę mannę i orzeszki. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie ręką. Odstaw na około 20 minut, aby ciasto zgęstniało.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  7. Z masy uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na kotleciki (u mnie wyszło 27).
  8. Smaż z dwóch stron na średnim ogniu, aż będą chrupiące.

Wartości odżywcze (całość – 27 kotlecików):

E: 1946Kcal, B: 89g W: 228g T: 77g

1 z 27 kotlecików:

E: 73Kcal, B: 3,3g W: 8,5g T: 2,9g

Kotleciki są tak smaczne, że naprawdę ciężko się od nich oderwać i skończyć na kilku…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *