Cytrynowa babka z cukinii
19 marca, 2021
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na zdrowe propozycje pysznych wypieków, które mogą zagościć na świątecznym stole.
Jedną z nich jest ta puszysta, ale też wilgotna babka o intensywnej cytrynowej nucie i delikatnie waniliowym posmaku…
Czas trwania: 20 min + 1h pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- cukinia 500g (masa po straciu przed odciśnięciem)
- 3 jajka (153g)
- jogurt naturalny SKYR 150g
- erytrol 110g/słodzik/cukier
- mąka ryżowa 100g
- mąka kokosowa 30g
- budyń waniliowy (proszek) 40g
- odżywka białkowa (można pominąć) 20g
- sok z 2 cytryn
- skórka z 2 cytryn
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- ew. aromat waniliowy
- sól
Sposób przygotowania:
- cukinię zetrzyj na drobnych oczkach (bez obierania), posól i odstaw na chwilę
- białka oddziel od żółtek i ubij na pianę
- zetrzyj skórkę z cytryn na drobnych oczkach
- cukinię odciśnij dokładnie z wody
- do miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj żółtka, SKYR, cukinię, aromat i sok z cytryn, zblenduj na gładko
- następnie wymieszaj masę z pianą z białek i skórką cytrynową
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- blaszkę nasmaruj tłuszczem, obsyp kaszą manną lub bułką tartą i przelej do niej ciasto
- piecz 1h w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 1070 Kcal, B: 69g, W: 140g T: 25,5g
Smakowita wersja tradycyjnego wypieku, który może zaskoczyć smakiem i konsystencją :).
Zachęcam wszystkich do spróbowania!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
FIT sałatka jarzynowa
Nowsze