Słodkie,  Wegetariańskie

Cytrynowa babka z cukinii

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na zdrowe propozycje pysznych wypieków, które mogą zagościć na świątecznym stole.

Jedną z nich jest ta puszysta, ale też wilgotna babka o intensywnej cytrynowej nucie i delikatnie waniliowym posmaku…

Czas trwania: 20 min + 1h pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • cukinia 500g (masa po straciu przed odciśnięciem)
  • 3 jajka (153g)
  • jogurt naturalny SKYR 150g
  • erytrol 110g/słodzik/cukier
  • mąka ryżowa 100g
  • mąka kokosowa 30g
  • budyń waniliowy (proszek) 40g
  • odżywka białkowa (można pominąć) 20g
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • ew. aromat waniliowy
  • sól

Sposób przygotowania:

  • cukinię zetrzyj na drobnych oczkach (bez obierania), posól i odstaw na chwilę
  • białka oddziel od żółtek i ubij na pianę
  • zetrzyj skórkę z cytryn na drobnych oczkach
  • cukinię odciśnij dokładnie z wody
  • do miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj żółtka, SKYR, cukinię, aromat i sok z cytryn, zblenduj na gładko
  • następnie wymieszaj masę z pianą z białek i skórką cytrynową
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • blaszkę nasmaruj tłuszczem, obsyp kaszą manną lub bułką tartą i przelej do niej ciasto
  • piecz 1h w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze:

E: 1070 Kcal, B: 69g, W: 140g T: 25,5g

Smakowita wersja tradycyjnego wypieku, który może zaskoczyć smakiem i konsystencją :).

Zachęcam wszystkich do spróbowania!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *