Czarny ryż z kokosowo-brokułowym sosem
1 października, 2021
Czarny ryż o delikatnie orzechowym posmaku że słodkim, zielonym groszkiem, kwaśnym sokiem z limonki oraz szczyptą soli…
Kremowy słodko-kwaśny sos brokułów na bazie Tofu i mleka kokosowego, a wszystko podkręcone sosem sojowym, przyprawami i opruszone wiórkami kokosowymi…
Brzmi pysznie? Tak też smakuje!
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Czarny ryż jaśminowy 200g (2 woreczki)
- Brokuł 450g
- Groszek 150g
- Cebula czerwona 80g
- Tofu naturalne 360g (2 kostki)
- Mleko kokosowe 300g
- Wiórki kokosowe 10g
- Masło orzechowe 20g
- 3 ząbki czosnku
- Płatki drożdżowe 10g
- Sos sojowy 20g
- Ocet ryżowy 10g
- Oliwa z oliwek 10g
- Erytrol 25g
- Sok z 1 limonki
- Przyprawy: papryka słodka wędzona, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
- Brokuła, ryż i groszek ugotuj.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek obierz i potnij w cienkie plastry.
- Do blendera wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, ocet, płatki drożdżowe, erytrol, sok z połowy limonki i przyprawy, po czym zmiksuj.
- Do płynu wrzuć tofu oraz połowę ugotowanego brokuła, zblenduj na gładko.
- W garnku rozgrzej połowę oliwy i usmaż na niej cebulę, po pewnym czasie dodaj czosnek.
- Resztę brokuła podziel na drobne różyczki i dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem i smaż przez chwilę.
- Do garnka wlej wcześniej przygotowany sos i gotuj chwilę, aż zgęstnieje.
- Na patelni rozgrzej resztę oliwy, wsyp groszek i ryż, dopraw solą i sokiem z limonki.
- Podawaj posypane groszkiem i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze(całość-ok. 3 porcji):
E: 1772Kcal, B: 91,3g W: 175g T: 68g
1 z 3 porcji:
E: 590Kcal, B: 30,5g W: 58g T: 22,5g
Na prawdę smaczne, wegańskie danie, które zaskoczy różnorodnością smaków i aromatów…
Pozwól się zaskoczyć!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni