Słone,  Wegańskie

Czarny ryż z kokosowo-brokułowym sosem

Czarny ryż o delikatnie orzechowym posmaku że słodkim, zielonym groszkiem, kwaśnym sokiem z limonki oraz szczyptą soli…

Kremowy słodko-kwaśny sos brokułów na bazie Tofu i mleka kokosowego, a wszystko podkręcone sosem sojowym, przyprawami i opruszone wiórkami kokosowymi…

Brzmi pysznie? Tak też smakuje!

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Czarny ryż jaśminowy 200g (2 woreczki)
  • Brokuł 450g
  • Groszek 150g
  • Cebula czerwona 80g
  • Tofu naturalne 360g (2 kostki)
  • Mleko kokosowe 300g
  • Wiórki kokosowe 10g
  • Masło orzechowe 20g
  • 3 ząbki czosnku
  • Płatki drożdżowe 10g
  • Sos sojowy 20g
  • Ocet ryżowy 10g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Erytrol 25g
  • Sok z 1 limonki
  • Przyprawy: papryka słodka wędzona, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła, ryż i groszek ugotuj.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek obierz i potnij w cienkie plastry.
  3. Do blendera wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, ocet, płatki drożdżowe, erytrol, sok z połowy limonki i przyprawy, po czym zmiksuj.
  4. Do płynu wrzuć tofu oraz połowę ugotowanego brokuła, zblenduj na gładko.
  5. W garnku rozgrzej połowę oliwy i usmaż na niej cebulę, po pewnym czasie dodaj czosnek.
  6. Resztę brokuła podziel na drobne różyczki i dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem i smaż przez chwilę.
  7. Do garnka wlej wcześniej przygotowany sos i gotuj chwilę, aż zgęstnieje.
  8. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, wsyp groszek i ryż, dopraw solą i sokiem z limonki.
  9. Podawaj posypane groszkiem i wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze(całość-ok. 3 porcji):

E: 1772Kcal, B: 91,3g W: 175g T: 68g

1 z 3 porcji:

E: 590Kcal, B: 30,5g W: 58g T: 22,5g

Na prawdę smaczne, wegańskie danie, które zaskoczy różnorodnością smaków i aromatów…

Pozwól się zaskoczyć!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *