Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek obierz i potnij w cienkie plastry.
Do blendera wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, ocet, płatki drożdżowe, erytrol, sok z połowy limonki i przyprawy, po czym zmiksuj.
Do płynu wrzuć tofu oraz połowę ugotowanego brokuła, zblenduj na gładko.
W garnku rozgrzej połowę oliwy i usmaż na niej cebulę, po pewnym czasie dodaj czosnek.
Resztę brokuła podziel na drobne różyczki i dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem i smaż przez chwilę.
Do garnka wlej wcześniej przygotowany sos i gotuj chwilę, aż zgęstnieje.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy, wsyp groszek i ryż, dopraw solą i sokiem z limonki.
Podawaj posypane groszkiem i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze(całość-ok. 3 porcji):
E: 1772Kcal, B: 91,3g W: 175g T: 68g
1 z 3 porcji:
E: 590Kcal, B: 30,5g W: 58g T: 22,5g
Na prawdę smaczne, wegańskie danie, które zaskoczy różnorodnością smaków i aromatów…