Domowa granola orzechowa
3 maja, 2021
Co zrobić gdy sklepowe płatki nie spełniają Twoich oczekiwań? Często są za mało chrupkie, zbyt słodkie, w nie do końca zdrowej glazurze… Ponadto mogą czasem zawierać bakalie, których po prostu nie lubimy!
Co wtedy zrobić?
Najlepiej domową granolę! Możesz dodać do niej co tylko zapragniesz! Ja proponuję przepyszną wersję orzechową :).
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- płatki owsiane górskie 500g
- orzeszki ziemne 100g
- orzechy włoskie 40g
- orzechy nerkowca 30g
- orzechy laskowe 100g
- migdały 60g
- pestki dyni 100g
- miód 90g
- masło orzechowe 130g
- sól
Sposób przygotowania:
- płatki owsiane, część orzechów i sól wsyp do miski
- pozostałe orzechy przełóż do woreczka śniadaniowego i potłucz tłuczkiem, wrzuć do miski
- W kubeczku wymieszaj masło orzechowe z miodem i szczyptą soli, dodaj do pozostałych składników, połącz
- blaszki wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nich równomiernie płatki
- piekarnik rozgrzej do 180 stopni
- piecz granolę 10 minut w trybie góra dół, po czym przemieszaj i piecz jeszcze około 5 minut, aż się zarumieni
- uważaj, aby się nie przypaliła! Jeśli to konieczne, przemieszaj więcej razy ;).
Wartości odżywcze:
Całość:
E: 5412 kcal, B: 185g W: 462,5g T: 318g
Na 100g:
E: 482 kcal, B: 16,5g W: 41g T: 28,5g
W ten sposób możesz przygotować przeróżne wariacje! Wypróbuj tej, bo jest cudowna, ale kombinuj :).
Mam nadzieję, że od teraz na śniadanie lub zdrową (ale nie ukrywajmy- kaloryczną) przekąskę zagości u Ciebie domowa granola.
Smacznego jedzonkowania!