Słodkie,  Wegetariańskie

Domowa Nutella – intensywnie orzechowa

Zdrowych zamienników nutelli jest wiele. Większość z nich nie odwzorowuje całkowicie jej oryginalnego smaku, ale kto czytał skład produktu prosto z półki, ten wie, że nie zawiera ona składników, które mamy w kuchni.

W porównaniu z popularnym kremem czekoladowym, w moim nie znajdziecie utwardzonych tłuszczów i białego cukru. Jednak zależało mi na tym, aby jego smak był intensywnie orzechowy, więc orzechów laskowych, z własnego ogrodu, nie żałowałam 😉!

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Orzechy laskowe 150g
  • Daktyle 80g
  • Kakao gorzkie 30g
  • Odżywka białkowa 30g (najlepiej smak śmietankowy lub czekoladowy, ale nie jest konieczna)
  • Gorąca woda
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw, aż zmiękną.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  3. Orzechy laskowe rozłóż równomiernie na blaszce i piecz około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
  4. Gdy lekko ostygną przesyp do kielicha blendera i zblenduj na pastę orzechową.
  5. Z daktyli odlej wodę (ale nie całą!) i dodaj je do pasty razem z odżywką białkową, kakao i szczyptą soli. Zblenduj ponownie na gładką masę, dolewając ewentualnie wody z daktyli do pożądanej konsystencji.

Wartości odżywcze:

E: 1374Kcal, B: 57g W: 90g T: 95,5g

Pasta czekoladowa wyszła gładziutka i słodziutka. Muszę Was niestety ostrzec! Jest baardzo wciągająca i na jednej łyżeczce może się nie skończyć!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *