Domowa Nutella – intensywnie orzechowa
4 marca, 2022
Zdrowych zamienników nutelli jest wiele. Większość z nich nie odwzorowuje całkowicie jej oryginalnego smaku, ale kto czytał skład produktu prosto z półki, ten wie, że nie zawiera ona składników, które mamy w kuchni.
W porównaniu z popularnym kremem czekoladowym, w moim nie znajdziecie utwardzonych tłuszczów i białego cukru. Jednak zależało mi na tym, aby jego smak był intensywnie orzechowy, więc orzechów laskowych, z własnego ogrodu, nie żałowałam 😉!
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Orzechy laskowe 150g
- Daktyle 80g
- Kakao gorzkie 30g
- Odżywka białkowa 30g (najlepiej smak śmietankowy lub czekoladowy, ale nie jest konieczna)
- Gorąca woda
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw, aż zmiękną.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Orzechy laskowe rozłóż równomiernie na blaszce i piecz około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
- Gdy lekko ostygną przesyp do kielicha blendera i zblenduj na pastę orzechową.
- Z daktyli odlej wodę (ale nie całą!) i dodaj je do pasty razem z odżywką białkową, kakao i szczyptą soli. Zblenduj ponownie na gładką masę, dolewając ewentualnie wody z daktyli do pożądanej konsystencji.
Wartości odżywcze:
E: 1374Kcal, B: 57g W: 90g T: 95,5g
Pasta czekoladowa wyszła gładziutka i słodziutka. Muszę Was niestety ostrzec! Jest baardzo wciągająca i na jednej łyżeczce może się nie skończyć!
Smacznego jedzonkowania!