Domowe drożdżówki z serem i owocami
Drożdżówki z serem – smak dzieciństwa niejednej osoby. A gdyby tak zrobić je w domu, w wersji na bogato, z ulubionymi owocami, kruszonką…
Ten przepis daje Wam mnóstwo możliwości, a przy tym upieczenie tych słodkich bułeczek sprawia wiele radości! Dodatki wybieracie sami, więc zdecydujcie się na te, które najbardziej lubicie ;). U mnie to ser, wiśnie i kruszonka, a u Was może budyń waniliowy i sos czekoladowy…?
Wszystkie wersje będą cudowne, tylko spróbuj!
Przepis jest delikatnie odchudzony, prawie nie zawiera cukru i ma mniej tłuszczu :).
Czas przygotowania: zrobienie ciasta ok. 20min, wyrastanie 1,5h + 30 minut, tworzenie i dekorowanie ok. 15min, pieczenie 40-45 min (łącznie ok. 3h 20min)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- mąka pszenna 520g + 25g (do zaczynu) + 50g (do kruszonki)
- masło 50g + 30g
- mleko 250g
- drożdże świeże 25g
- erytrol 100g + 60g
- 1 jajko (53g)
- cukier – 2łyżeczki (10g)
Dodatkowo:
- wiśnie mrożone (200g)
- twaróg chudy (375g)
- jajko (52g)
- słodzik/erytrol/cukier
- ew. aromat
Sposób przygotowania:
- podgrzej mleko tak, aby było letnie
- zrób zaczyn: do miski wsyp 25g mąki, łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i 1/2 (125g) mleka, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- do dużej miski wsyp 520g mąki, 100g erytrolu, sól, dodaj resztę mleka, roztopione masło (50g),1 jajko i dodaj zaczyn
- wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób ciasto, tak aby było gładkie i miało pęcherzyki powietrza,
- odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h
- przygotuj blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia
- gdy ciasto wyrośnie podziel je na 12 równych kulek, każdą z nich delikatnie rozwałkuj, połóż na blaszce,
- przykryj blaszki ściereczką i odstaw na ok. 30 min
- w tym czasie zrób kruszonkę: zmieszaj 50g mąki, 60g erytrolu, 30g roztopionego masła, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i odstaw do lodówki
- przygotuj twaróg: wymieszaj go z jajkiem, słodzikiem, aromatem
- na każdej drożdżówce rozprowadź łyżeczkę twarogu, połóż wiśnie, posyp kruszonką
- piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza
- piecz ok. 40-45min w trybie góra-dół aż się zarumienią.
Wartości odżywcze:
Całość : E: 3350kcal, B: 152g W: 480g T: 87g
1 drożdżówka z 12: E: 280kcal, B: 12g W: 40g T: 7g
Mam nadzieję, że wykonanie takich domowych drożdżóweczek da Ci dużo satysfakcji, a ich smak przywoła pyszne, dziecięce wspomnienia.
Zrób swoją wersję i pochwal się efektem :)!
Smacznego jedzonkowania!