Drożdżowe babeczki z brzoskwiniami i szafranem
Nie wiem czy ktoś z Was słyszał o Lussekatter – szwedzkich bułeczkach z szafranem?
Przyznam szczerze, że nigdy ich nie jadłam, ale stwierdziłam że jeśli jest to typowy szwedzki wypiek, bardzo popularny – to musi coś oznaczać… I nie pomyliłam się, bo ciasto z dodatkiem najdroższej przyprawy Świata smakuje świetnie!
Czas przygotowania: 15 minut + 1,5h + 15 minut + 25 minut (łącznie około 2,5h)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Ciasto:
- Mąka pszenna 150g
- 1 jajko 51g
- Mleko 70g
- Masło 20g
- Suche drożdże 3g
- Erytrol 40g
- Miód 20g
- Szczypta soli
- Szafran 1,2g
Kruszonka:
- Mąka pszenna 20g
- Orzechy włoskie 30g
- Erytrol 30g
- Masło 20g
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Duża brzoskwinia 120g.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko, dodaj miód, drożdże, wymieszaj aż się rozpuszczą i odstaw na kilka minut.
- W międzyczasie roztop masło, wymieszaj mąkę, erytrol, szafran i szczyptę soli, wymieszaj suche składniki.
- Do mąki dodaj masło, jajko i mleko z drożdżami. Następnie wymieszaj ciasto i odstaw na około 1,5 w ciepłe miejsce, aby mogło urosnąć.
- Przygotuj kruszonkę: orzechy włoskie podpraż na patelni i zblenduj w blenderze na mąkę, dodaj erytrol, szczyptę soli, 20g mąki pszennej i 20g zimnego masła prosto z lodówki, zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
- Pokrój brzoskwinię.
- Ciasto przełóż do foremek na babeczki (u mnie 7 foremek) i odstaw na 15 minut, aby jeszcze troszkę wyrosło.
- Na wierzchu ułóż owoce i kruszonkę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz 20-25 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość – 7 sztuk):
E: 1286Kcal, B: 31g W: 154g T: 60g
1 z 7 babeczek:
E: 183Kcal, B: 4,5g W: 22g T: 9g
Nieco spolszczyłam szafranowe bułeczki, piekąc je w formie babeczek! Ponadto dopełniają je słodziutkie, sezonowe brzoskwinie i pyszna, orzechowa kruszonka… Ich smak jest naprawdę niebanalny i warto przetestować przepis ;). Idealnie sprawdzą się latem!
Smacznego jedzonkowania!