Słodkie,  Wegetariańskie

Drożdżowe babeczki z brzoskwiniami i szafranem

Nie wiem czy ktoś z Was słyszał o Lussekatter – szwedzkich bułeczkach z szafranem?

Przyznam szczerze, że nigdy ich nie jadłam, ale stwierdziłam że jeśli jest to typowy szwedzki wypiek, bardzo popularny – to musi coś oznaczać… I nie pomyliłam się, bo ciasto z dodatkiem najdroższej przyprawy Świata smakuje świetnie!

Czas przygotowania: 15 minut + 1,5h + 15 minut + 25 minut (łącznie około 2,5h)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 150g
  • 1 jajko 51g
  • Mleko 70g
  • Masło 20g
  • Suche drożdże 3g
  • Erytrol 40g
  • Miód 20g
  • Szczypta soli
  • Szafran 1,2g

Kruszonka:

  • Mąka pszenna 20g
  • Orzechy włoskie 30g
  • Erytrol 30g
  • Masło 20g
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Duża brzoskwinia 120g.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, dodaj miód, drożdże, wymieszaj aż się rozpuszczą i odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie roztop masło, wymieszaj mąkę, erytrol, szafran i szczyptę soli, wymieszaj suche składniki.
  3. Do mąki dodaj masło, jajko i mleko z drożdżami. Następnie wymieszaj ciasto i odstaw na około 1,5 w ciepłe miejsce, aby mogło urosnąć.
  4. Przygotuj kruszonkę: orzechy włoskie podpraż na patelni i zblenduj w blenderze na mąkę, dodaj erytrol, szczyptę soli, 20g mąki pszennej i 20g zimnego masła prosto z lodówki, zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
  5. Pokrój brzoskwinię.
  6. Ciasto przełóż do foremek na babeczki (u mnie 7 foremek) i odstaw na 15 minut, aby jeszcze troszkę wyrosło.
  7. Na wierzchu ułóż owoce i kruszonkę.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  9. Piecz 20-25 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość – 7 sztuk):

E: 1286Kcal, B: 31g W: 154g T: 60g

1 z 7 babeczek:

E: 183Kcal, B: 4,5g W: 22g T: 9g

Nieco spolszczyłam szafranowe bułeczki, piekąc je w formie babeczek! Ponadto dopełniają je słodziutkie, sezonowe brzoskwinie i pyszna, orzechowa kruszonka… Ich smak jest naprawdę niebanalny i warto przetestować przepis ;). Idealnie sprawdzą się latem!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *