Drożdżówki z serem i rodzynkami
Takie drożdżówki to prawdziwy smak mojego dzieciństwa!
W moim mieście jest jedna cukiernia, do której razem z mamą, gdy byłam mała, chodziłam właśnie po tę jedną, jedyną drożdżówkę wypełnioną waniliowym twarożkiem i słodziutkimi rodzynkami (których wtedy w ogóle nie lubiłam, ale tam pasowały idealnie).
Postanowiłam odtworzyć te słodkie bułeczki, aby mieć choć namiastkę tych miłych wspomnień! Koniecznie spróbujcie mojej, bardzo delikatnie odchudzonej, wersji!
Czas przygotowania: 30minut+1,5h+20minut+20minut (łącznie ok. 2h 40 minut – 3h)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- mąka pszenna 250g + 30g (+ewentualnie do podsypania)
- 1 jajko 51g
- świeże drożdże 25g
- mleko 2% 100g
- masło 30g
- twaróg chudy 250g
- erytrol 80g + do twarogu
- rodzynki 30g
- cukier 4g
- sok z cytryny
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko tak, aby było letnie.
- Przygotuj zaczyn: do miski wsyp 30g mąki, łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i 1/2 (50g) mleka, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp 250g mąki, 80g erytrolu, sól, dodaj resztę mleka, roztopione masło (30g),1 jajko i dodaj zaczyn.
- Wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób ciasto, tak aby było gładkie i miało pęcherzyki powietrza.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h.
- Przygotuj blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw, aż zmiękną.
- Twaróg wymieszaj z sokiem z cytryny, erytrolem i rodzynkami.
- Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, przekrój wzdłuż na 4 równe pasy. 2 z pasów posmaruj twarogiem i nakryj dwoma pozostałymi. Przekrój pasy na dwie części i poskręcaj. Ułóż na blaszce, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piecz ok. 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość – 4 drożdżówki):
E: 1725kcal, B: 91g W: 254g T: 37g
1 z 4 drożdżówek:
E: 431kcal, B: 23g W: 63g T: 9,2g
Te drożdżóweczki możecie oczywiście dowolnie modyfikować i wypełniać ulubionymi dodatkami! To od Was zależy z czym je zjecie.
Smacznego jedzonkowania!