Słodkie,  Wegetariańskie

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Takie drożdżówki to prawdziwy smak mojego dzieciństwa!

W moim mieście jest jedna cukiernia, do której razem z mamą, gdy byłam mała, chodziłam właśnie po tę jedną, jedyną drożdżówkę wypełnioną waniliowym twarożkiem i słodziutkimi rodzynkami (których wtedy w ogóle nie lubiłam, ale tam pasowały idealnie).

Postanowiłam odtworzyć te słodkie bułeczki, aby mieć choć namiastkę tych miłych wspomnień! Koniecznie spróbujcie mojej, bardzo delikatnie odchudzonej, wersji!

Czas przygotowania: 30minut+1,5h+20minut+20minut (łącznie ok. 2h 40 minut – 3h)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna 250g + 30g (+ewentualnie do podsypania)
  • 1 jajko 51g
  • świeże drożdże 25g
  • mleko 2% 100g
  • masło 30g
  • twaróg chudy 250g
  • erytrol 80g + do twarogu
  • rodzynki 30g
  • cukier 4g
  • sok z cytryny
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko tak, aby było letnie.
  2. Przygotuj zaczyn: do miski wsyp 30g mąki, łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i 1/2 (50g) mleka, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do dużej miski wsyp 250g mąki, 80g erytrolu, sól, dodaj resztę mleka, roztopione masło (30g),1 jajko i dodaj zaczyn.
  4. Wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób ciasto, tak aby było gładkie i miało pęcherzyki powietrza.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h.
  6. Przygotuj blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
  7. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw, aż zmiękną.
  8. Twaróg wymieszaj z sokiem z cytryny, erytrolem i rodzynkami.
  9. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, przekrój wzdłuż na 4 równe pasy. 2 z pasów posmaruj twarogiem i nakryj dwoma pozostałymi. Przekrój pasy na dwie części i poskręcaj. Ułóż na blaszce, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  10. Piecz ok. 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość – 4 drożdżówki):

E: 1725kcal, B: 91g W: 254g T: 37g

1 z 4 drożdżówek:

E: 431kcal, B: 23g W: 63g T: 9,2g

Te drożdżóweczki możecie oczywiście dowolnie modyfikować i wypełniać ulubionymi dodatkami! To od Was zależy z czym je zjecie.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *