Słone,  Wegańskie

Dyniowa a’la carbonara – vegan

Makaron spaghetti z dyniowym, wegańskim sosem inspirowanym, znanym chyba wszystkim, włoskim carbonara.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • tofu wędzone 180g (1 kostka)
  • ugotowana dynia 150g
  • makaron spaghetti 140g
  • woda 50g
  • oliwa z oliwek 10g
  • płatki drożdżowe nieaktywne 10g
  • czosnek – 2 ząbki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sól, pieprz, pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak aby był al’dente.
  2. Połowę tofu wrzuć do blendera, dodaj dynię w kawałkach, płatki drożdżowe nieaktywne, sól i pieprz, a następnie zblenduj na gładką masę.
  3. Resztę tofu pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek i sosie sojowym, aż będzie chrupiące.
  4. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez moment.
  5. Na patelnię wlej wcześniej przygotowany sos i gotuj, aż zgęstnieje.
  6. Dodaj makaron i wymieszaj, aż całość się połączy.
  7. Podawaj makaron posypany pietruszką.

Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):

E: 900Kcal, B: 47,5g W: 114g T: 26,5g

1 z 2 porcji:

E: 450Kcal, B: 23,7g W: 57g T: 13,7g

Nie jest to może prawdziwa, tradycyjna carbonara, jakiej możecie spróbować we Włoszech, lecz jej wegański zamiennik, który również może smakować nieziemsko!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *