Dyniowa a’la carbonara – vegan
14 kwietnia, 2023
Makaron spaghetti z dyniowym, wegańskim sosem inspirowanym, znanym chyba wszystkim, włoskim carbonara.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- tofu wędzone 180g (1 kostka)
- ugotowana dynia 150g
- makaron spaghetti 140g
- woda 50g
- oliwa z oliwek 10g
- płatki drożdżowe nieaktywne 10g
- czosnek – 2 ząbki
- sos sojowy – 2 łyżki
- sól, pieprz, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak aby był al’dente.
- Połowę tofu wrzuć do blendera, dodaj dynię w kawałkach, płatki drożdżowe nieaktywne, sól i pieprz, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Resztę tofu pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek i sosie sojowym, aż będzie chrupiące.
- Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez moment.
- Na patelnię wlej wcześniej przygotowany sos i gotuj, aż zgęstnieje.
- Dodaj makaron i wymieszaj, aż całość się połączy.
- Podawaj makaron posypany pietruszką.
Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):
E: 900Kcal, B: 47,5g W: 114g T: 26,5g
1 z 2 porcji:
E: 450Kcal, B: 23,7g W: 57g T: 13,7g
Nie jest to może prawdziwa, tradycyjna carbonara, jakiej możecie spróbować we Włoszech, lecz jej wegański zamiennik, który również może smakować nieziemsko!
Smacznego jedzonkowania!