Słodkie,  Wegetariańskie

Dyniowe ciasto z białą czekoladą i ricottą

Biała czekolada i dynia to tak samo dobre połączenie jak dynia i cynamon? Tylko dlaczego decydować i wybierać które z powyższych zestawień jest lepsze, skoro można wszystkie smaki zamknąć w jednym cieście?

A dodatkowo zwieńczyć je cytrynową ricottą dla przełamania słodyczy…

Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 3 jajka 153 g
  • Dynia 200 g
  • Mąka ryżowa 60 g
  • Odżywka białkowa 30 g (można zastąpić – dodać 30 g mąki ryżowej i więcej substancji słodzącej)
  • Mąka kokosowa 20 g
  • Biała czekolada 70 g
  • Mleko 1,5% 100 g
  • Erytrol/ksylitol/cukier 50 g
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Ricotta 250 g
  • Erytrol/ksylitol/cukier 40 g
  • Sok z 1 cytryny
  • Skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj, aż zmięknie (około 10-15 minut w zależności od wielkości).
  2. Białą czekoladę rozpuść w mleku, nie zagotowuj. Dodaj przestudzoną, ugotowaną dynię i zblenduj na gładko.
  3. Gdy masa będzie chłodna wbij jajka i ponownie zmiksuj.
  4. Dodaj mąki, odżywkę białkową, erytrol (bądź inną substancję słodzącą), cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli – zblenduj wszystko na gładko.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  6. Dno tortownicy (u mnie o śr. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
  7. Piecz 35-40 minut w trybie góra-dół. Ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć.
  8. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, wyciśnij z niej sok, dodaj erytrol i wymieszaj. Następnie dodaj ricottę i połącz z resztą składników. Posmaruj wierzch ciasta.

Wartości odżywcze (całość – śr. 20 cm):

E: 1342 Kcal, B: 75 g W: 124,5 g T: 59,2 g

Wilgotne, mięsiste ciasto dyniowe z białą czekoladą, aromatem cynamonu, posmarowane intensywnie cytrusowym serkiem.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *