Dyniowe ciasto z białą czekoladą i ricottą
3 listopada, 2023
Biała czekolada i dynia to tak samo dobre połączenie jak dynia i cynamon? Tylko dlaczego decydować i wybierać które z powyższych zestawień jest lepsze, skoro można wszystkie smaki zamknąć w jednym cieście?
A dodatkowo zwieńczyć je cytrynową ricottą dla przełamania słodyczy…
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 3 jajka 153 g
- Dynia 200 g
- Mąka ryżowa 60 g
- Odżywka białkowa 30 g (można zastąpić – dodać 30 g mąki ryżowej i więcej substancji słodzącej)
- Mąka kokosowa 20 g
- Biała czekolada 70 g
- Mleko 1,5% 100 g
- Erytrol/ksylitol/cukier 50 g
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Ricotta 250 g
- Erytrol/ksylitol/cukier 40 g
- Sok z 1 cytryny
- Skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj, aż zmięknie (około 10-15 minut w zależności od wielkości).
- Białą czekoladę rozpuść w mleku, nie zagotowuj. Dodaj przestudzoną, ugotowaną dynię i zblenduj na gładko.
- Gdy masa będzie chłodna wbij jajka i ponownie zmiksuj.
- Dodaj mąki, odżywkę białkową, erytrol (bądź inną substancję słodzącą), cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli – zblenduj wszystko na gładko.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Dno tortownicy (u mnie o śr. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
- Piecz 35-40 minut w trybie góra-dół. Ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć.
- Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, wyciśnij z niej sok, dodaj erytrol i wymieszaj. Następnie dodaj ricottę i połącz z resztą składników. Posmaruj wierzch ciasta.
Wartości odżywcze (całość – śr. 20 cm):
E: 1342 Kcal, B: 75 g W: 124,5 g T: 59,2 g
Wilgotne, mięsiste ciasto dyniowe z białą czekoladą, aromatem cynamonu, posmarowane intensywnie cytrusowym serkiem.
Smacznego jedzonkowania!