Biała czekolada i dynia to tak samo dobre połączenie jak dynia i cynamon? Tylko dlaczego decydować i wybierać które z powyższych zestawień jest lepsze, skoro można wszystkie smaki zamknąć w jednym cieście?
A dodatkowo zwieńczyć je cytrynową ricottą dla przełamania słodyczy…
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
3 jajka 153 g
Dynia 200 g
Mąka ryżowa 60 g
Odżywka białkowa 30 g (można zastąpić – dodać 30 g mąki ryżowej i więcej substancji słodzącej)
Mąka kokosowa 20 g
Biała czekolada 70 g
Mleko 1,5% 100 g
Erytrol/ksylitol/cukier 50 g
Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Szczypta soli
Dodatkowo:
Ricotta 250 g
Erytrol/ksylitol/cukier 40 g
Sok z 1 cytryny
Skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Dynię obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj, aż zmięknie (około 10-15 minut w zależności od wielkości).
Białą czekoladę rozpuść w mleku, nie zagotowuj. Dodaj przestudzoną, ugotowaną dynię i zblenduj na gładko.
Gdy masa będzie chłodna wbij jajka i ponownie zmiksuj.
Dodaj mąki, odżywkę białkową, erytrol (bądź inną substancję słodzącą), cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli – zblenduj wszystko na gładko.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Dno tortownicy (u mnie o śr. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
Piecz 35-40 minut w trybie góra-dół. Ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć.
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, wyciśnij z niej sok, dodaj erytrol i wymieszaj. Następnie dodaj ricottę i połącz z resztą składników. Posmaruj wierzch ciasta.