Rozgrzewające, dyniowe curry z ciecierzycą i papryką. Delikatnie ostre, troszkę słodkie (za sprawą dyni), z orzechową nutą. Idealnie kremowe i sycące – przypomina indyjskie smaki…
Świetny pomysł na wegetariański obiad ze sporą zawartością białka. Posmakuje osobom, które lubią pikantne przyprawy i kuchnię azjatycką :).
dodatkowo: pietruszka/kolendra, orzeszki ziemne (na wierzch), ryż
Sposób przygotowania:
pokroić cebulę i paprykę
na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojone warzywa
na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, wsypać ciecierzycę z puszki (po odsączeniu), dodać curry, paprykę słodką wędzoną, ostrą, sól, pieprz i lekko podprażyć
gdy warzywa na patelni zmiękną, dodać puree z dyni, pastę curry, curry, cynamon, paprykę ostrą i wymieszać z ciecierzycą,
w niewielkiej ilości ciepłej wody wymieszać masło orzechowe, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu,
do curry dyniowego dodać płatki drożdżowe, sos z masła orzechowego i wymieszać jeszcze chwilę podgrzewając
wyłączyć gaz, dodać jogurt i ponownie zamieszać
podawać z ugotowanym ryżem, posypane ziołami i orzeszkami smakuje najlepiej.
Wartości odżywcze:
E: 1143kcal, B: 69g, W: 142g, T: 33g,
Dynia świetnie sprawdza się w takich wytrawnych przepisach, nadając im słodyczy, a przełamana ostrym smakiem, daje niesamowite wrażenia smakowe.