Dyniowe cynamonki
Mini wersje wypieków drożdżowych są podwójnie słodkie: ze względu na smak i wygląd!
Jeśli ktoś uwielbia cynamon to te malutkie rollsy idealnie się sprawdzą, zarówno jako słodkie śniadanko jak i imprezowa przekąska.
Ponadto dynia dodaje im miękkości i pięknego, złotego koloru, dzięki czemu są jeszcze bardziej zjawiskowe…
Mniam!
Czas przygotowania: 20minut przygotowania zaczynu + 20minut + 1,5h wyrastania ciasta + 30minut + 20minut (łącznie około 2h40min – 3h)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- mąka pszenna 700g + 25g (+ odrobina do podsypania)
- ugotowanej dynia, zblendowana na puree 300g
- erytrol 300g
- mleko 2% – 200g
- masło 40g + 20g
- 1 jajko (51g)
- drożdże świeże 25g
- cukier 5g
- cynamon (2 opakowania)
- sól.
Sposób przygotowania:
- podgrzej mleko tak, aby było letnie
- przygotuj zaczyn: do miski wsyp 25g mąki, łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i 1/2 (100g) mleka, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- do dużej miski wsyp 700g mąki, 100g erytrolu, sól, dodaj resztę mleka, roztopione masło (40g), 1 jajko, puree z dyni i dodaj zaczyn
- wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób ciasto, tak aby było gładkie i miało pęcherzyki powietrza,
- odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h
- w miseczce cynamon wymieszaj z erytrolem (200g), roztopionym masłem i odrobiną wody
- gdy ciasto wyrośnie wyrób je ponownie, podziel na 6 części, podsyp mąką i każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta
- prostokąty pokryj nadzieniem cynamonowym i zwiń wzdłuż krótszego boku na kształt walca
- z 6 rulonów powycinaj malutkie cynamonki (z każdego po ok. 20)
- odstaw na chwilę do wyrośnięcia
- nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- piecz ok. 10-15 minut do zarumienienia w trybie góra-dół.
Wartość odżywcza:
E: 3500kcal, B: 103g W: 611g T: 66g
1 cynamonka z 120:
E: 30kcal, B: 0,85g W: 5g T: 0,5g
Te malutkie cynamonki są świetną przekąską na spotkania ze znajomymi, ale cudownie smakują także podczas samotnego wieczoru ze szklanką ciepłego mleka lub jako słodkie śniadanie z twarożkiem :).
Polecam spróbować.
Smacznego jedzonkowania!