Słodkie,  Wegetariańskie

Dyniowe cynamonki

Mini wersje wypieków drożdżowych są podwójnie słodkie: ze względu na smak i wygląd!

Jeśli ktoś uwielbia cynamon to te malutkie rollsy idealnie się sprawdzą, zarówno jako słodkie śniadanko jak i imprezowa przekąska.

Ponadto dynia dodaje im miękkości i pięknego, złotego koloru, dzięki czemu są jeszcze bardziej zjawiskowe…

Mniam!

Czas przygotowania: 20minut przygotowania zaczynu + 20minut + 1,5h wyrastania ciasta + 30minut + 20minut (łącznie około 2h40min – 3h)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • mąka pszenna 700g + 25g (+ odrobina do podsypania)
  • ugotowanej dynia, zblendowana na puree 300g
  • erytrol 300g
  • mleko 2% – 200g
  • masło 40g + 20g
  • 1 jajko (51g)
  • drożdże świeże 25g
  • cukier 5g
  • cynamon (2 opakowania)
  • sól.

Sposób przygotowania:

  • podgrzej mleko tak, aby było letnie
  • przygotuj zaczyn: do miski wsyp 25g mąki, łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i 1/2 (100g) mleka, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • do dużej miski wsyp 700g mąki, 100g erytrolu, sól, dodaj resztę mleka, roztopione masło (40g), 1 jajko, puree z dyni i dodaj zaczyn
  • wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób ciasto, tak aby było gładkie i miało pęcherzyki powietrza,
  • odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h
  • w miseczce cynamon wymieszaj z erytrolem (200g), roztopionym masłem i odrobiną wody
  • gdy ciasto wyrośnie wyrób je ponownie, podziel na 6 części, podsyp mąką i każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta
  • prostokąty pokryj nadzieniem cynamonowym i zwiń wzdłuż krótszego boku na kształt walca
  • z 6 rulonów powycinaj malutkie cynamonki (z każdego po ok. 20)
  • odstaw na chwilę do wyrośnięcia
  • nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • piecz ok. 10-15 minut do zarumienienia w trybie góra-dół.

Wartość odżywcza:

E: 3500kcal, B: 103g W: 611g T: 66g

1 cynamonka z 120:

E: 30kcal, B: 0,85g W: 5g T: 0,5g

Te malutkie cynamonki są świetną przekąską na spotkania ze znajomymi, ale cudownie smakują także podczas samotnego wieczoru ze szklanką ciepłego mleka lub jako słodkie śniadanie z twarożkiem :).

Polecam spróbować.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *