Słodkie,  Wegetariańskie

Dyniowo-cynamonowy sernik baskijski

Delikatny sernik, po raz kolejny ;), wzorowany na tym baskijskim, ze sporą domieszką intensywnie pomarańczowej dyni hokkaido i cynamonu cejlońskiego… Jego słodycz idealnie przełamują jesienne, skarmelizowane śliwki!

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 30 – 35 minut pieczenia (łącznie ok. 1 h+ minimum 8 h w lodówce)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 3 jajka 153 g
  • Serek wiejski 500 g
  • Twaróg chudy 250 g
  • Dynia hokkaido 250 g
  • Słodzik/erytrol 120 g/ksylitol/cukier (w przypadku zwykłego cukru <120 g)
  • Cukier waniliowy 20 g
  • Cynamon cejloński – pół łyżeczki
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Śliwki 150 g
  • Szczypta cynamonu
  • Ew. odrobina wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
  2. Dynię pokrój w drobniejsze kawałki (hokkaido nie musi być obrana!) i upiecz tak, aby była miękka.
  3. Twaróg, serek wiejski, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon i substancję słodzącą, którą używasz zblenduj na gładko.
  4. Dodaj upieczoną i przestudzoną dynię i ponownie zmiksuj.
  5. Następnie wbij jajka i zblenduj ostatni raz. Krótko, aby nie napowietrzyć masy!
  6. Tortownicę (u mnie o śr. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przelej masę serową i piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
  8. Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie i wstaw go do lodówki na minimum 8 godzin.
  9. Śliwki pokrój na drobne kawałki, wrzuć do garnka, dodaj cynamon, ewentualnie odrobinę wody (aby się nie przypaliły) i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie mus. Odstaw do ostygnięcia, a następnie udekoruj wierzch sernika.

Wartości odżywcze (całość – u mnie śr. 20 cm):

E: 1200 Kcal, B: 123,5 g W: 83,7 g T: 41,5 g

Prawdziwie jesienny, rozkosznie kremowy i delikatny sernik barwiony i dynią i aromatyzowany cynamonem… Tego warto spróbować!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *