Słodkie,  Wegetariańskie

Dyniowy SERNIKOMAK

Nie wiesz, które ciasto lubisz bardziej? Czy sernik, czy makowiec? Nie ważne, bo nie musisz wybierać!

Intensywny smak maku zamknięty w typowej tylko dla twarogowych wypieków konsystencji… taki o to sernik z piegami :).

Z potrzeby serca (i podniebienia) powstał ten SERNIKOMAK w zdrowszej i niskokalorycznej wersji. Świetnie sprawdzi się na szczególne okazje, a także jako posiłek osób dbających o formę.

Czas przygotowania: 20 minut + 1h 50min pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • twaróg chudy 750g (3 opakowania)
  • jogurt naturalny SKYR (3 opakowania)
  • 3 całe jajka (155g)
  • 3 białka jaj (100g)
  • ugotowana dynia 400g
  • erytrol 150g-200g/słodzik
  • budyń waniliowy (proszek) 60g
  • mak niebieski mielony 50g
  • ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  • wyjmij wszystkie składniki z lodówki minimum 1h przed przygotowaniem sernika, aby miały temperaturę pokojową
  • oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę
  • do miski przełóż 3 żółtka i dodaj 3 twarogi, rozgnieć widelcem
  • następnie dodaj 3 SKYRY, ugotowaną, zblendowaną dynię, erytrol, budyń, sok z cytryny oraz wanilię i zblenduj na gładką masę
  • do masy wsyp mak i ponownie zblenduj
  • dodaj pianę z ubitych białek i wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki
  • nagrzej piekarnik do 160 stopni, a na dnie postaw naczynie żaroodporne z wodą
  • wyłóż tortownicę (średnica 28cm) papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto
  • piecz przez 1h z podgrzewaniem od dołu, a następnie przez 50 minut w trybie góra-dół
  • wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do ostygnięcia
  • podawaj gdy będzie całkowicie zimny.

Wartości odżywcze:

E: 1780kcal, B: 227g W: 133,5g T: 36g

1 z 12 kawałków:

E: 150kcal, B: 19g W: 11g T: 3

Seromak, sernikomak, sernik z makiem, makosernik, piegusek… To jak go nazwiesz zależy od Ciebie! Ale mam nadzieję, że zagości w Waszych domach na stałe, a nie tylko jeden raz, bo jest obłędny!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *