Ekspresowa Dosa z sosem pomidorowo-kokosowym
17 listopada, 2023
Dosa to indyjskie, bardzo cieniutkie naleśniki przygotowywane na bazie fermentowanego ryżu, czerwonej soczewicy lub fasoli…
Poniższe naleśniki nie odwzorowują idealnie tych tradycyjnych – jednak zrobicie je szybciej, przepis jest mniej skomplikowany, a smak oraz struktura również świetne!
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Naleśniki „Dosa”:
- Mąka ryżowa 75 g
- Czerwona soczewica 150 g
- Kozieradka – 2/3 łyżeczki
- Sól – 2 g
- Woda 200 g
- Woda do namoczenia soczewicy
Sos:
- Tofu sweet chilli 360 g (2 kostki)
- Przecier pomidorowy 200 g
- Śmietanka kokosowa 150 g (stała część mleczka kokosowego)
- Fasolka szparagowa 250 g
- Cebula biała 200 g (1 duża)
- Cukinia 200 g
- Nerkowce 90 g
- Olej rzepakowy 8 g
- 2 ząbki czosnku
- Sok z 1/2 cytryny
- Przyprawy: curry, papryka słodka wędzona, papryka słodka, pietruszka/kolendra.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wsyp do garnka/miski i zalej zimną wodą minimum 8 h wcześniej.
- Fasolkę umyj, odkrój końce i ugotuj al’dente.
- Cebulę i tofu posiekaj w kostkę, cukinię pokrój w półksiężyce, czosnek obierz.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, następnie przeciśnij czosnek przez praskę, wsyp tofu i przyprawy do sosu. Smaż chwilę, mieszając od czasu do czasu.
- Po chwili wlej przecier pomidorowy, dodaj cukinię, wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem, kontrolując aby nie przypalić sosu.
- Nerkowce podpraż na suchej patelni.
- Do blendera wrzuć orzechy, dodaj stałą część mleczka kokosowego, dopraw szczyptą soli i zmiksuj na gładko.
- Przelej zawartość blendera do garnka, dodaj pokrojoną fasolkę, sok z cytryny i duś jeszcze przez chwilę.
- Soczewicę odsącz z wody, dodaj sól oraz kozieradkę i zblenduj na gładko.
- Następnie wsyp mąkę, wlej wodę i ponownie zblenduj. Odstaw masę na 10 minut do lodówki.
- Smaż cieniutkie naleśniki na suchej patelni teflonowej lub zwykłej z niewielką ilością oleju z jednej strony, następnie przewróć, posmaruj sosem i złóż na pół.
- Podawaj posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.
Wartości odżywcze (całość – 9-10 naleśników + sos):
E: 2407 Kcal, B: 113 g W: 226,5 g T: 113 g
Naleśniki (9-10 cienkich):
E: 42,6 Kcal, B: g W: 131,5 g T: 5,2 g
Sos:
E: 1635 Kcal, B: 70,7 g W: 95 g T: 108 g
Ekspresowe placki Dosa z aromatycznym sosem na bazie mleczka kokosowego, nerkowców i pomidorów, podkręconym sokiem z cytryny oraz mieszanką przypraw…
Smacznego jedzonkowania!
Nowsze