Słone,  Wegańskie

Ekspresowa Dosa z sosem pomidorowo-kokosowym

Dosa to indyjskie, bardzo cieniutkie naleśniki przygotowywane na bazie fermentowanego ryżu, czerwonej soczewicy lub fasoli…

Poniższe naleśniki nie odwzorowują idealnie tych tradycyjnych – jednak zrobicie je szybciej, przepis jest mniej skomplikowany, a smak oraz struktura również świetne!

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Naleśniki „Dosa”:

  • Mąka ryżowa 75 g
  • Czerwona soczewica 150 g
  • Kozieradka – 2/3 łyżeczki
  • Sól – 2 g
  • Woda 200 g
  • Woda do namoczenia soczewicy

Sos:

  • Tofu sweet chilli 360 g (2 kostki)
  • Przecier pomidorowy 200 g
  • Śmietanka kokosowa 150 g (stała część mleczka kokosowego)
  • Fasolka szparagowa 250 g
  • Cebula biała 200 g (1 duża)
  • Cukinia 200 g
  • Nerkowce 90 g
  • Olej rzepakowy 8 g
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Przyprawy: curry, papryka słodka wędzona, papryka słodka, pietruszka/kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wsyp do garnka/miski i zalej zimną wodą minimum 8 h wcześniej.
  2. Fasolkę umyj, odkrój końce i ugotuj al’dente.
  3. Cebulę i tofu posiekaj w kostkę, cukinię pokrój w półksiężyce, czosnek obierz.
  4. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, następnie przeciśnij czosnek przez praskę, wsyp tofu i przyprawy do sosu. Smaż chwilę, mieszając od czasu do czasu.
  5. Po chwili wlej przecier pomidorowy, dodaj cukinię, wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem, kontrolując aby nie przypalić sosu.
  6. Nerkowce podpraż na suchej patelni.
  7. Do blendera wrzuć orzechy, dodaj stałą część mleczka kokosowego, dopraw szczyptą soli i zmiksuj na gładko.
  8. Przelej zawartość blendera do garnka, dodaj pokrojoną fasolkę, sok z cytryny i duś jeszcze przez chwilę.
  9. Soczewicę odsącz z wody, dodaj sól oraz kozieradkę i zblenduj na gładko.
  10. Następnie wsyp mąkę, wlej wodę i ponownie zblenduj. Odstaw masę na 10 minut do lodówki.
  11. Smaż cieniutkie naleśniki na suchej patelni teflonowej lub zwykłej z niewielką ilością oleju z jednej strony, następnie przewróć, posmaruj sosem i złóż na pół.
  12. Podawaj posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.

Wartości odżywcze (całość – 9-10 naleśników + sos):

E: 2407 Kcal, B: 113 g W: 226,5 g T: 113 g

Naleśniki (9-10 cienkich):

E: 42,6 Kcal, B: g W: 131,5 g T: 5,2 g

Sos:

E: 1635 Kcal, B: 70,7 g W: 95 g T: 108 g

Ekspresowe placki Dosa z aromatycznym sosem na bazie mleczka kokosowego, nerkowców i pomidorów, podkręconym sokiem z cytryny oraz mieszanką przypraw…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *