Ekspresowe wege danie z soczewicy
22 lutego, 2021
Czasem zdarzają się dni gdy wpadamy do domu głodni, nie chce nam się gotować wymyślnych potraw lub nie mamy na to czasu… Z ratunkiem przychodzą nam wtedy takie ekspresowe posiłki jak TEN! Najdłużej trwa ugotowanie ziemniaków, które i tak „robią się same” w trakcie gdy my zajmujemy się resztą.
Ponadto to danie jest zdrowe, pyszne i roślinne – co nie oznacza, że nie zadowoli też podniebienia nie-wegan :).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
- 240g soczewicy czerwonej z puszki (można samemu ugotować, wtedy ok. 70g suchej)
- 250g ziemniaków
- 50g cebuli
- 5g oliwy z oliwek
- 10g oleju lnianego
- 7g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 5g słonecznika (do posypania na wierzchu)
- łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, garam masala, curry, czosnek w proszku, papryka słodka wędzona, pietruszka lub kolendra.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj (nie obieraj jak nie masz czasu 😉 ), przekrój na pół i gotuj na parze lub w wodzie, aż zmiękną (ok. 15 minut)
- na patelni podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i podsmaż z solą oraz pieprzem
- Przygotuj pastę, z soczewicy odlej wodę, przełóż zawartość puszki do blendera, dodaj podsmażoną cebulę, sos sojowy, płatki drożdżowe i przyprawy, zblenduj na gładką pastę
- ziemniaki i pastę wyłóż na talerz, posyp pietruszką, słonecznikiem i podawaj z olejem lnianym (źródło omega-3).
Wartości odżywcze:
E: 597 kcal B: 24g W 83g T: 16g
Moje rady:
- Najpierw przypraw pastę delikatnie i zobacz czy jej smak Ci odpowiada, aby nie przesadzić.
Takie banalne, a takie pyszne! Pastę można podawać także z chlebem, pitą lub w innych wariantach, sprawdzi się ze wszystkim!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Tofu w orzeszkowo-warzywnym sosie
Nowsze