Słone,  Wegańskie

Ekspresowe wege danie z soczewicy

Czasem zdarzają się dni gdy wpadamy do domu głodni, nie chce nam się gotować wymyślnych potraw lub nie mamy na to czasu… Z ratunkiem przychodzą nam wtedy takie ekspresowe posiłki jak TEN! Najdłużej trwa ugotowanie ziemniaków, które i tak „robią się same” w trakcie gdy my zajmujemy się resztą.

Ponadto to danie jest zdrowe, pyszne i roślinne – co nie oznacza, że nie zadowoli też podniebienia nie-wegan :).

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 240g soczewicy czerwonej z puszki (można samemu ugotować, wtedy ok. 70g suchej)
  • 250g ziemniaków
  • 50g cebuli
  • 5g oliwy z oliwek
  • 10g oleju lnianego
  • 7g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 5g słonecznika (do posypania na wierzchu)
  • łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, garam masala, curry, czosnek w proszku, papryka słodka wędzona, pietruszka lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj (nie obieraj jak nie masz czasu 😉 ), przekrój na pół i gotuj na parze lub w wodzie, aż zmiękną (ok. 15 minut)
  • na patelni podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i podsmaż z solą oraz pieprzem
  • Przygotuj pastę, z soczewicy odlej wodę, przełóż zawartość puszki do blendera, dodaj podsmażoną cebulę, sos sojowy, płatki drożdżowe i przyprawy, zblenduj na gładką pastę
  • ziemniaki i pastę wyłóż na talerz, posyp pietruszką, słonecznikiem i podawaj z olejem lnianym (źródło omega-3).

Wartości odżywcze:

E: 597 kcal B: 24g W 83g T: 16g

Moje rady:

  • Najpierw przypraw pastę delikatnie i zobacz czy jej smak Ci odpowiada, aby nie przesadzić.

Takie banalne, a takie pyszne! Pastę można podawać także z chlebem, pitą lub w innych wariantach, sprawdzi się ze wszystkim!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *