Słodkie,  Wegetariańskie

Fasolowa ZEBRA

Fasolowe, wilgotne ciasto z pasami, niczym zebra! Dwie warstwy pięknie przenikają się i idealnie komponują smakowo…

Jasna część ciasta jest delikatnie orzechowa, a ciemna intensywnie kakaowa z kawałkami czekolady. To połączenie jest naprawdę obłędne, a konsystencja ciasta super wilgotna!

Niech nie przestraszy Was fakt, że jest to wypiek z fasoli. W ogóle jej nie poczujecie, a ciasto szybciutko zjecie ;)!

Czas przygotowania: 20 minut + 1h pieczenia (łącznie 1h 20 minut)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Jasna masa:

  • Fasola biała z puszki 240g
  • Banan 120g (1)
  • 1 jajko (51g)
  • 1 białko jaja (33g)
  • Woda
  • Masło orzechowe 40g
  • Mąka kokosowa 30g
  • Mąka ryżowa 30g
  • Odżywka białkowa 20g (najlepiej waniliowa/karmelowa, ale można pominąć)
  • Erytrol 60g
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Ciemna masa:

  • Fasola czerowona z puszki 240g
  • Jabłko 200g (masa po obraniu)
  • Woda
  • 1 jajko (51g)
  • 1 białko jaja (33g)
  • Masło orzechowe 40g
  • Mąka kokosowa 30g
  • Mąka ryżowa 20g
  • Odżywka białkowa 20g (najlepiej czekoladowa, ale można zupełnie pominąć)
  • Kakao 30g
  • Czekolada gorzka 90% 30g
  • Erytrol 60g
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciemną masę zblenduj na gładko (przy czym jabłko należy wcześniej ugotować/ podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby zmiękło).
  2. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę.
  3. Składniki na jasną masę także zmiksuj, ale w osobnej misce.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  5. Tortownicę (u mnie o średnicy 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wylewaj na zmianę ciemną i jasną masę.
  7. Piecz około 1h w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze:

E: 1900Kcal, B: 124g W: 178g T: 67,5g

Sycące, dość niskokaloryczne, ale naprawdę smaczne dwu-kolorowe ciacho… Świetnie pasuje do popołudniowej kawy, ale może pełnić rolę drugiego śniadania ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *