Fasolowa ZEBRA
Fasolowe, wilgotne ciasto z pasami, niczym zebra! Dwie warstwy pięknie przenikają się i idealnie komponują smakowo…
Jasna część ciasta jest delikatnie orzechowa, a ciemna intensywnie kakaowa z kawałkami czekolady. To połączenie jest naprawdę obłędne, a konsystencja ciasta super wilgotna!
Niech nie przestraszy Was fakt, że jest to wypiek z fasoli. W ogóle jej nie poczujecie, a ciasto szybciutko zjecie ;)!
Czas przygotowania: 20 minut + 1h pieczenia (łącznie 1h 20 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Jasna masa:
- Fasola biała z puszki 240g
- Banan 120g (1)
- 1 jajko (51g)
- 1 białko jaja (33g)
- Woda
- Masło orzechowe 40g
- Mąka kokosowa 30g
- Mąka ryżowa 30g
- Odżywka białkowa 20g (najlepiej waniliowa/karmelowa, ale można pominąć)
- Erytrol 60g
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
Ciemna masa:
- Fasola czerowona z puszki 240g
- Jabłko 200g (masa po obraniu)
- Woda
- 1 jajko (51g)
- 1 białko jaja (33g)
- Masło orzechowe 40g
- Mąka kokosowa 30g
- Mąka ryżowa 20g
- Odżywka białkowa 20g (najlepiej czekoladowa, ale można zupełnie pominąć)
- Kakao 30g
- Czekolada gorzka 90% 30g
- Erytrol 60g
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Szczypta cynamonu
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciemną masę zblenduj na gładko (przy czym jabłko należy wcześniej ugotować/ podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby zmiękło).
- Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę.
- Składniki na jasną masę także zmiksuj, ale w osobnej misce.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylewaj na zmianę ciemną i jasną masę.
- Piecz około 1h w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 1900Kcal, B: 124g W: 178g T: 67,5g
Sycące, dość niskokaloryczne, ale naprawdę smaczne dwu-kolorowe ciacho… Świetnie pasuje do popołudniowej kawy, ale może pełnić rolę drugiego śniadania ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Smacznego jedzonkowania!