Słone,  Wegańskie

Fasolowo-ziemniaczane placki

Mam nadzieję, że zasady kuchni „ZERO WASTE” nie są nikomu już obce, a ponadto stosujecie je w swojej kuchni. Warto nie marnować jedzenia, a wykorzystywać resztki, z których można wyczarować cuda!

A co zrobić z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia?

Kluski śląskie, kopytka, kartacze, nadzienie do pierogów… Lista jest bardzo długa, ale pomysły te dla niektórych mogą wydać się zbyt banalne.

Jednak z takich pyrek można stworzyć sycący i pełnowartościowy obiad dla wegan (I NIE TYLKO)!

Dla mnie te placki to był strzał w dziesiątkę – aromatyczne, z kminkiem, cebulą i odrobiną marchewki. Po prostu obłędne! Na pewno będą teraz u mnie często gościć i mam nadzieję, że wy również ich posmakujecie :).

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • fasola biała z puszki 240g
  • ziemniaki ugotowane 150g
  • cebula biała 30g
  • marchewka 25g
  • kasza manna 20g
  • oliwa z oliwek 5g
  • szczypta sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, kminek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. W blenderze zblenduj fasolę, ziemniaki, część cebuli, sodę oczyszczoną, ocet i przyprawy.
  3. Dodaj resztę cebuli, marchewkę i kaszę mannę, odstaw na chwilę (wtedy kasza trochę napęcznieje, a masa będzie gęstsza).
  4. Teraz masz dwie opcje:
  5. a) wlej oliwę do masy, łyżką uformuj placki na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.
  6. b) wylej oliwę na patelnię i smaż pod przykryciem z dwóch stron.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze(6 placków):

E: 490Kcal, B: 25g W: 73g T: 6,5g

1 z 6 placków:

E: 82Kcal, B: 4,2g W: 12g T: 1g

Nie jest to przepis na wzór placków ziemniacznych, lecz coś zupełnie innego, ale naprawdę godnego wypróbowania!

Te placki miały taką chrupiącą skórkę, a wewnątrz po prostu się rozpływały…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *