Fasolowo-ziemniaczane placki
Mam nadzieję, że zasady kuchni „ZERO WASTE” nie są nikomu już obce, a ponadto stosujecie je w swojej kuchni. Warto nie marnować jedzenia, a wykorzystywać resztki, z których można wyczarować cuda!
A co zrobić z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia?
Kluski śląskie, kopytka, kartacze, nadzienie do pierogów… Lista jest bardzo długa, ale pomysły te dla niektórych mogą wydać się zbyt banalne.
Jednak z takich pyrek można stworzyć sycący i pełnowartościowy obiad dla wegan (I NIE TYLKO)!
Dla mnie te placki to był strzał w dziesiątkę – aromatyczne, z kminkiem, cebulą i odrobiną marchewki. Po prostu obłędne! Na pewno będą teraz u mnie często gościć i mam nadzieję, że wy również ich posmakujecie :).
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- fasola biała z puszki 240g
- ziemniaki ugotowane 150g
- cebula biała 30g
- marchewka 25g
- kasza manna 20g
- oliwa z oliwek 5g
- szczypta sody oczyszczonej
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz, czosnek granulowany, kminek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W blenderze zblenduj fasolę, ziemniaki, część cebuli, sodę oczyszczoną, ocet i przyprawy.
- Dodaj resztę cebuli, marchewkę i kaszę mannę, odstaw na chwilę (wtedy kasza trochę napęcznieje, a masa będzie gęstsza).
- Teraz masz dwie opcje:
- a) wlej oliwę do masy, łyżką uformuj placki na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.
- b) wylej oliwę na patelnię i smaż pod przykryciem z dwóch stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(6 placków):
E: 490Kcal, B: 25g W: 73g T: 6,5g
1 z 6 placków:
E: 82Kcal, B: 4,2g W: 12g T: 1g
Nie jest to przepis na wzór placków ziemniacznych, lecz coś zupełnie innego, ale naprawdę godnego wypróbowania!
Te placki miały taką chrupiącą skórkę, a wewnątrz po prostu się rozpływały…
Smacznego jedzonkowania!