Słone,  Wegańskie

Faszerowane papryki w roślinnym stylu

Papryki nadziewane BEZMIĘSNYM farszem, zapiekane pod wegańskim a’la serem z czarnuszką.

Całkowicie roślinna alternatywa tego dania wzbogacona a mnóstwo nowych smaków i aromatów!

Jeżeli lubicie faszerowane warzywa – koniecznie jej spróbujcie!

Czas przygotowania: 1h 30 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Papryki 1kg (5 sztuk)
  • Cebula biała 150g
  • Ciecierzyca ze słoika 400g
  • Zielona soczewica (sucha) 100g
  • Oliwki zielone 100g
  • Pestki dyni 50g
  • Kasza jaglana 50g
  • Płatki drożdżowe 40g
  • Oliwa z oliwek 10
  • Woda 80g
  • Sól, pieprz, cząber, kmin rzymski, czarnuszka, papryka słodka wędzona.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej wodą min. 30 minut przed gotowaniem.
  2. Ugotuj soczewicę i kaszę jaglaną (osobno). Obie około 15 minut.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z solą i pieprzem, pod koniec dodaj pestki dyni i smaż jeszcze chwilę.
  4. Ciecierzycę przepłucz, zblenduj z 20g płatków drożdżowych, papryką słodką wędzoną, solą, pieprzem, kminem rzymskim i cząbrem.
  5. Do masy dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę, smażoną z pestkami dyni cebulę oraz pokrojone oliwki – całość wymieszaj.
  6. Papryki przekrój na pół i usuń gniazda, do środka włóż farsz.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz nadziane warzywa około 20 minut.
  8. Kaszę jaglaną zblenduj z 80g wody, papryką słodką wędzoną, solą i płatkami drożdżowymi. Na koniec wymieszaj z płaską łyżeczką czarnuszki.
  9. Wyjmij papryki. Wierzch posmaruj „serem” z kaszy i zapiecz jeszcze przez około 10 minut.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1850Kcal, B: 89g W: 232g T: 65,5g

1 z 10 połówek:

E: 185Kcal, B: 9g W: 23g T: 6,5g

Warzywa można nadziać na wiele sposobów, jednak ten mój – w 100% wegański, jest na prawdę wart przetestowania ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *