Faszerowane papryki w roślinnym stylu
16 sierpnia, 2021
Papryki nadziewane BEZMIĘSNYM farszem, zapiekane pod wegańskim a’la serem z czarnuszką.
Całkowicie roślinna alternatywa tego dania wzbogacona a mnóstwo nowych smaków i aromatów!
Jeżeli lubicie faszerowane warzywa – koniecznie jej spróbujcie!
Czas przygotowania: 1h 30 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Papryki 1kg (5 sztuk)
- Cebula biała 150g
- Ciecierzyca ze słoika 400g
- Zielona soczewica (sucha) 100g
- Oliwki zielone 100g
- Pestki dyni 50g
- Kasza jaglana 50g
- Płatki drożdżowe 40g
- Oliwa z oliwek 10
- Woda 80g
- Sól, pieprz, cząber, kmin rzymski, czarnuszka, papryka słodka wędzona.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej wodą min. 30 minut przed gotowaniem.
- Ugotuj soczewicę i kaszę jaglaną (osobno). Obie około 15 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z solą i pieprzem, pod koniec dodaj pestki dyni i smaż jeszcze chwilę.
- Ciecierzycę przepłucz, zblenduj z 20g płatków drożdżowych, papryką słodką wędzoną, solą, pieprzem, kminem rzymskim i cząbrem.
- Do masy dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę, smażoną z pestkami dyni cebulę oraz pokrojone oliwki – całość wymieszaj.
- Papryki przekrój na pół i usuń gniazda, do środka włóż farsz.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz nadziane warzywa około 20 minut.
- Kaszę jaglaną zblenduj z 80g wody, papryką słodką wędzoną, solą i płatkami drożdżowymi. Na koniec wymieszaj z płaską łyżeczką czarnuszki.
- Wyjmij papryki. Wierzch posmaruj „serem” z kaszy i zapiecz jeszcze przez około 10 minut.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1850Kcal, B: 89g W: 232g T: 65,5g
1 z 10 połówek:
E: 185Kcal, B: 9g W: 23g T: 6,5g
Warzywa można nadziać na wiele sposobów, jednak ten mój – w 100% wegański, jest na prawdę wart przetestowania ;).
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni