Słone,  Wegetariańskie

FIT sałatka jarzynowa

Ze Świętami Wielkanocnymi na pewno kojarzy mi się sałatka jarzynowa. Taka bogata, z przeróżnymi warzywami, jajkiem i masą majonezu…

Ta natomiast jest jej ekspresową i lżejszą wersją, bo tradycyjny majonez został zastąpiony tu mniej kalorycznym, serkowym :). Myślę, że jest to bardzo ciekawa, a przy tym smaczna opcja nie odbiegająca zbytnio od oryginału.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mieszanka warzyw ze słoika (kukurydza, groszek, marchewka itp.) 500g
  • seler 300g
  • ziemniaki 200g
  • ogórki konserwowe 200g
  • ogórki kiszone 100g
  • papryka czerwona 100g
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.

FIT majonez:

  • serek wiejski lekki 200g
  • 1 jajko
  • musztarda 10g
  • ocet/sok z cytryny – łyżka
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • jajka ugotuj na twardo
  • ziemniaki i selera pokrój w drobną kostkę i również ugotuj
  • do blendera przełóż 1 jajko, musztardę, serek wiejski, ocet i dopraw solą oraz pieprzem, zblenduj na gładko
  • warzywa ze słoika przełóż do naczynia, pozostałe pokrój i także wrzuć do miski
  • dodaj majonez oraz pietruszkę i dopraw w razie potrzeby.

Wartości odżywcze:

E: 784kcal, B: 53g W: 113g T: 19g

Każdy dom ma swój sposób na jarzynową, ale jeżeli chcecie odchudzić choć jedno ze świątecznych potraw, to ten przepis jest specjalnie dla Was!

Spróbujcie i zaskoczcie rodziny.

Smacznego świątecznego (i nie tylko) jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *