FIT sałatka jarzynowa
15 marca, 2021
Ze Świętami Wielkanocnymi na pewno kojarzy mi się sałatka jarzynowa. Taka bogata, z przeróżnymi warzywami, jajkiem i masą majonezu…
Ta natomiast jest jej ekspresową i lżejszą wersją, bo tradycyjny majonez został zastąpiony tu mniej kalorycznym, serkowym :). Myślę, że jest to bardzo ciekawa, a przy tym smaczna opcja nie odbiegająca zbytnio od oryginału.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- mieszanka warzyw ze słoika (kukurydza, groszek, marchewka itp.) 500g
- seler 300g
- ziemniaki 200g
- ogórki konserwowe 200g
- ogórki kiszone 100g
- papryka czerwona 100g
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.
FIT majonez:
- serek wiejski lekki 200g
- 1 jajko
- musztarda 10g
- ocet/sok z cytryny – łyżka
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- jajka ugotuj na twardo
- ziemniaki i selera pokrój w drobną kostkę i również ugotuj
- do blendera przełóż 1 jajko, musztardę, serek wiejski, ocet i dopraw solą oraz pieprzem, zblenduj na gładko
- warzywa ze słoika przełóż do naczynia, pozostałe pokrój i także wrzuć do miski
- dodaj majonez oraz pietruszkę i dopraw w razie potrzeby.
Wartości odżywcze:
E: 784kcal, B: 53g W: 113g T: 19g
Każdy dom ma swój sposób na jarzynową, ale jeżeli chcecie odchudzić choć jedno ze świątecznych potraw, to ten przepis jest specjalnie dla Was!
Spróbujcie i zaskoczcie rodziny.
Smacznego świątecznego (i nie tylko) jedzonkowania!
Poprzedni
Kurczak curry z mango
Nowsze