Słone,  Wegańskie

Gruziński sos – dla wielbicieli bakłażanów!

Lubicie bakłażany?

Są to dosyć specyficzne warzywa a lśniącej, fioletowej skórce i piankowatym wnętrzu, które świetnie sprawdzają się jako podstawa sosów warzywnych i leczo!

Gruziński sos, aby był bardziej gruziński, wzbogaciłam o rodzynki, orzechy włoskie, kolendrę, cynamon, a także wiele innych przypraw i wyszedł cudowny!

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • bakłażan 700g (2 średnie)
  • papryka czerwona 350g (2 średnie)
  • cebula czerwona 150g (1 duża)
  • przecier pomidorowy 400g
  • tofu marynowane z tymiankiem 180g
  • soczewica czerwona 40g
  • rodzynki 25g
  • orzechy włoskie 15g
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek 5g
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, papryka słodka wędzona, kmin rzymski, pietruszka, kolendra mielona, kolendra suszona.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę i bakłażana w większe kawałki, czosnek obierz.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulkę.
  3. Następnie wlej przecier, dodaj pokrojone warzywa, przyprawy i sos sojowy.
  4. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż warzywa troszkę zmiękną.
  5. Dodaj soczewicę, pokrojone rodzynki, orzechy i zamieszają nadal gotując na małym ogniu.
  6. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do sosu, duś jeszcze przez moment.
  7. Podawaj posypane kolendrą, z ulubionymi dodatkami – u mnie był to makaron orkiszowy.

Wartości odżywcze (cały sos, 3-4 porcji):

E: 1067Kcal, B: 57g W: 142,5g T: 32

Mimo, że kuchnia gruzińska często bazuje na mięsie – wieprzowym, wołowym, czy też baranim, ta wegańska opcja jest naprawdę godna spróbowania!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *