Gruziński sos – dla wielbicieli bakłażanów!
13 maja, 2022
Lubicie bakłażany?
Są to dosyć specyficzne warzywa a lśniącej, fioletowej skórce i piankowatym wnętrzu, które świetnie sprawdzają się jako podstawa sosów warzywnych i leczo!
Gruziński sos, aby był bardziej gruziński, wzbogaciłam o rodzynki, orzechy włoskie, kolendrę, cynamon, a także wiele innych przypraw i wyszedł cudowny!
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- bakłażan 700g (2 średnie)
- papryka czerwona 350g (2 średnie)
- cebula czerwona 150g (1 duża)
- przecier pomidorowy 400g
- tofu marynowane z tymiankiem 180g
- soczewica czerwona 40g
- rodzynki 25g
- orzechy włoskie 15g
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek 5g
- sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, papryka słodka wędzona, kmin rzymski, pietruszka, kolendra mielona, kolendra suszona.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, paprykę i bakłażana w większe kawałki, czosnek obierz.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulkę.
- Następnie wlej przecier, dodaj pokrojone warzywa, przyprawy i sos sojowy.
- Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż warzywa troszkę zmiękną.
- Dodaj soczewicę, pokrojone rodzynki, orzechy i zamieszają nadal gotując na małym ogniu.
- Tofu pokrój w kostkę i dodaj do sosu, duś jeszcze przez moment.
- Podawaj posypane kolendrą, z ulubionymi dodatkami – u mnie był to makaron orkiszowy.
Wartości odżywcze (cały sos, 3-4 porcji):
E: 1067Kcal, B: 57g W: 142,5g T: 32
Mimo, że kuchnia gruzińska często bazuje na mięsie – wieprzowym, wołowym, czy też baranim, ta wegańska opcja jest naprawdę godna spróbowania!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni