Gulasz z kaszą gryczaną inaczej…
7 października, 2022
Moja wariacja na temat gulaszu mięsnego, który tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną… Nie ma tu ani mięsa, ani ugotowanej kaszy!
Smak jest niesamowicie intensywny, kawałki NIEmięsa mają świetną konsystencję oraz aromat, a sos przypomina tradycyjny. Z kaszy zrobiłam proste i szybkie placuszki, które idealnie komponowały się z gulaszem.
Czas przygotowania: 1h 10 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Tofu wędzone 360g (2 kostki)
- Papryka czerwona 400g (2 średnie)
- Seler 200g (pół)
- Cebula biała 120g (1 duża lub 2 małe)
- Marchewka 100g (1 średnia)
- Mąka ziemniaczana 50g
- Sos sojowy 40g
- Musztarda sarepska 30g
- Oliwa z oliwek 40g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 20g
- Napój migdałowy niesłodzony 300g
- Natka pietruszki (1 mały pęczek)
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka wędzona, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, ziele angielskie, liście laurowe.
Placki gryczane:
- Kasza gryczana biała 200g
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Woda
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną zalej wodą w stosunku 2:1 najlepiej dzień wcześniej (minimum kilka godzin).
- Przygotuj marynatę – zmieszaj sos sojowy, musztardę, 15g oliwy z oliwek, łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, papryki słodkiej, czosnku granulowanego, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pieprzu ziołowego i 200g napoju migdałowego.
- Tofu poszarp na kawałki i zamarynuj minimum kilka godzin wcześniej, wstaw do lodówki.
- Paprykę pokrój w dość duże kawałki, a seler, cebulę i marchewkę w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej 10g oliwy z oliwek, wsyp warzywa i duś, aż będą miękkie.
- Tofu wyjmij z marynaty i obtocz w 25g mąki ziemniaczanej.
- Do reszty marynaty wlej 50g napoju migdałowego, dodaj płatki drożdżowe nieaktywne i wlej do garnka z warzywami.
- Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, posiekaną pietruszkę oraz liście laurowe, gotuj przez moment.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (15g) i podsmaż tofu, gdy będzie chrupiące, dodaj do garnka.
- W 50g napoju migdałowego rozpuść 25g skrobii ziemniaczanej, przelej do garnka i gotuj jeszcze przez moment, aż sos zgęstnieje.
- Kaszę gryczaną odcedź z wody, przepłucz i zblenduj na gładko z proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Smaż małe placuszki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
- Gulasz podawaj z plackami, najlepiej posypany świeżą pietruszką.
Wartości odżywcze:
Sos:
E: 1432Kcal, B: 68,3g W: 122,3g T: 75,3g
Placki gryczane:
E: 680Kcal, B: 25g W: 128g T: 6g
1 z 4 porcji (sos + placki)
E: 528Kcal, B: 25g W: 63g T: 20g
Wegański gulasz, który zachwycił moich bliskich. Sprawdź czy na Ciebie również tak zadziała ;)!
Smacznego jedzonkowania!