Słone,  Wegańskie

Gulasz z kaszą gryczaną inaczej…

Moja wariacja na temat gulaszu mięsnego, który tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną… Nie ma tu ani mięsa, ani ugotowanej kaszy!

Smak jest niesamowicie intensywny, kawałki NIEmięsa mają świetną konsystencję oraz aromat, a sos przypomina tradycyjny. Z kaszy zrobiłam proste i szybkie placuszki, które idealnie komponowały się z gulaszem.

Czas przygotowania: 1h 10 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • Papryka czerwona 400g (2 średnie)
  • Seler 200g (pół)
  • Cebula biała 120g (1 duża lub 2 małe)
  • Marchewka 100g (1 średnia)
  • Mąka ziemniaczana 50g
  • Sos sojowy 40g
  • Musztarda sarepska 30g
  • Oliwa z oliwek 40g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 20g
  • Napój migdałowy niesłodzony 300g
  • Natka pietruszki (1 mały pęczek)
  • Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka wędzona, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, ziele angielskie, liście laurowe.

Placki gryczane:

  • Kasza gryczana biała 200g
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Woda

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą w stosunku 2:1 najlepiej dzień wcześniej (minimum kilka godzin).
  2. Przygotuj marynatę – zmieszaj sos sojowy, musztardę, 15g oliwy z oliwek, łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, papryki słodkiej, czosnku granulowanego, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pieprzu ziołowego i 200g napoju migdałowego.
  3. Tofu poszarp na kawałki i zamarynuj minimum kilka godzin wcześniej, wstaw do lodówki.
  4. Paprykę pokrój w dość duże kawałki, a seler, cebulę i marchewkę w drobną kostkę.
  5. W garnku rozgrzej 10g oliwy z oliwek, wsyp warzywa i duś, aż będą miękkie.
  6. Tofu wyjmij z marynaty i obtocz w 25g mąki ziemniaczanej.
  7. Do reszty marynaty wlej 50g napoju migdałowego, dodaj płatki drożdżowe nieaktywne i wlej do garnka z warzywami.
  8. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, posiekaną pietruszkę oraz liście laurowe, gotuj przez moment.
  9. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (15g) i podsmaż tofu, gdy będzie chrupiące, dodaj do garnka.
  10. W 50g napoju migdałowego rozpuść 25g skrobii ziemniaczanej, przelej do garnka i gotuj jeszcze przez moment, aż sos zgęstnieje.
  11. Kaszę gryczaną odcedź z wody, przepłucz i zblenduj na gładko z proszkiem do pieczenia oraz solą.
  12. Smaż małe placuszki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
  13. Gulasz podawaj z plackami, najlepiej posypany świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze:

Sos:

E: 1432Kcal, B: 68,3g W: 122,3g T: 75,3g

Placki gryczane:

E: 680Kcal, B: 25g W: 128g T: 6g

1 z 4 porcji (sos + placki)

E: 528Kcal, B: 25g W: 63g T: 20g

Wegański gulasz, który zachwycił moich bliskich. Sprawdź czy na Ciebie również tak zadziała ;)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *