Hiszpańskie burgery – vegan
Rozpoczynając moją serie i tworząc roślinne burgery Świata wiedziałam, że chce je zrobić! Nie wiedziałam tylko z czego powinny się składać, aby faktycznie nawiązywały do tego kraju…
Przeszperałam internet, przeczytałam kilka artykułów, zainteresowałam się z jakich produktów słyną poszczególne regiony Hiszpanii, poznałam wiele świetnych tradycyjnych przepisów i tak powstały te burgerki!
Fasola biała, kukurydza, kapary, ziemniaki i fasolka szparagowa – czuć mocno wpływ kuchni meksykańskiej, ale także włoskiej i francuskiej…
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Fasola biała z puszki 480g
- Kukurydza konserwowa 240g
- Ziemniaki 200g
- Fasolka szparagowa 200g
- Kapary 60g
- Kasza manna 50g
- Bułka tarta 70g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
- Oliwa z oliwek 20g
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz, estragon.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową i ziemniakami obierz, a następnie ugotuj.
- Do miski wsyp odsączoną fasolę z puszki, połowę kukurydzy, połowę kaparów, ugotowane ziemniaki i oliwę z oliwek, zblenduj z przyprawami.
- Dodaj kaszę, bułkę tartą i płatki drożdże, wymieszaj i odstaw, aż masa zgęstnieje.
- W tym czasie pokrój fasolkę i kapary na drobniejsze części.
- Wrzuć pokrojone warzywa i resztę kukurydzy, zamieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Formuj okrągłe burgery, 1 = 100 g (wyszło 14 sztuk) i ułóż na blaszce.
- Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza – 10 minut w trybie grzania od dołu, następnie 25 minut góra-dół.
Wartości odżywcze(14 burgerów):
E: 1640Kcal, B: 83g W: 233g T: 33g
1 z 14 burgerów:
E: 117Kcal, B: 6g W: 16,5g T: 2,5g
Inspirując się hiszpańską kuchnia, byłam zdziwiona, że nie opiera się ona tylko na papryce czerwonej i oliwkach, jak powszechnie przyjęło się twierdzić. Jednak dzięki temu te roślinne kotlety mają swój własny, niepowtarzalny smak :).
Smacznego jedzonkowania!