Słone,  Wegańskie

Hiszpańskie burgery – vegan

Rozpoczynając moją serie i tworząc roślinne burgery Świata wiedziałam, że chce je zrobić! Nie wiedziałam tylko z czego powinny się składać, aby faktycznie nawiązywały do tego kraju…

Przeszperałam internet, przeczytałam kilka artykułów, zainteresowałam się z jakich produktów słyną poszczególne regiony Hiszpanii, poznałam wiele świetnych tradycyjnych przepisów i tak powstały te burgerki!

Fasola biała, kukurydza, kapary, ziemniaki i fasolka szparagowa – czuć mocno wpływ kuchni meksykańskiej, ale także włoskiej i francuskiej…

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Fasola biała z puszki 480g
  • Kukurydza konserwowa 240g
  • Ziemniaki 200g
  • Fasolka szparagowa 200g
  • Kapary 60g
  • Kasza manna 50g
  • Bułka tarta 70g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
  • Oliwa z oliwek 20g
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz, estragon.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową i ziemniakami obierz, a następnie ugotuj.
  2. Do miski wsyp odsączoną fasolę z puszki, połowę kukurydzy, połowę kaparów, ugotowane ziemniaki i oliwę z oliwek, zblenduj z przyprawami.
  3. Dodaj kaszę, bułkę tartą i płatki drożdże, wymieszaj i odstaw, aż masa zgęstnieje.
  4. W tym czasie pokrój fasolkę i kapary na drobniejsze części.
  5. Wrzuć pokrojone warzywa i resztę kukurydzy, zamieszaj.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Formuj okrągłe burgery, 1 = 100 g (wyszło 14 sztuk) i ułóż na blaszce.
  8. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza – 10 minut w trybie grzania od dołu, następnie 25 minut góra-dół.

Wartości odżywcze(14 burgerów):

E: 1640Kcal, B: 83g W: 233g T: 33g

1 z 14 burgerów:

E: 117Kcal, B: 6g W: 16,5g T: 2,5g

Inspirując się hiszpańską kuchnia, byłam zdziwiona, że nie opiera się ona tylko na papryce czerwonej i oliwkach, jak powszechnie przyjęło się twierdzić. Jednak dzięki temu te roślinne kotlety mają swój własny, niepowtarzalny smak :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *