Słone,  Wegańskie

Indyjski gulasz z niemięsnym mięsem

Indyjski, rozgrzewający gulasz z warzywami…

Delikatnie kokosowy w smaku, kremowy z kawałkami sojowego mięsa podkreślony smakiem wyrazistych wschodnich przypraw i kolendry.

Świetnie smakuje w obecności domowych chlebków, ale też tortilli, ryżu czy kasz!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Gulasz:

  • kotlety sojowe a’la schabowe 150g
  • pomidory z puszki 400g
  • jogurt kokosowy 300g (2)
  • papryka czerwona 200g (1 duża)
  • papryka żółta 200g (1 duża)
  • cebula czerwona 100g
  • sok z limonki/ ew. cytryny
  • skórka z limonki/cytryny
  • oliwa z oliwek 10g
  • świeży, starty imbir – łyżeczka
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pasty czerwone curry
  • 1 wegańska kostka rosołowa
  • przyprawy: kolendra, curry, garam masala, harissa, trawa cytrynowa, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, cynamon, sól, pieprz, 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego.

Chlebki naan:

  • mąka pszenna 100g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 100g
  • jogurt SKYR 150g (można zastąpić sojowym w wersji wegańskiej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek 10g
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z kostką rosołową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsyp kotlety sojowe i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie.
  2. Do miski wsyp mąki, proszek, sodę, sól. Dodaj skyr, oliwę, wodę i ocet jabłkowy. Zagnieć ciasto, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Pokrój warzywa, a imbir i skórkę z cytryny zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  4. Na dno garnka wlej 10g oliwy, dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
  5. Kotlety sojowe pokrój w paski i wsyp do garnka, wlej sos sojowy, dopraw papryką słodką wędzoną oraz kminem rzymskim i czosnkiem. Smaż przez chwilę, mieszając.
  6. Po pewnym czasie wlej pomidory z puszki, sok z cytryny, wsyp paprykę, skórkę z cytryny/limonki i imbir, a także resztę przypraw i pastę curry. Wymieszaj całość.
  7. Do gulaszu przełóż jogurt kokosowy i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
  8. Ewentualnie dopraw intensywniej, według swojego smaku.
  9. Rozgrzej patelnię grillową.
  10. Ciasto na chlebki podziel na 6 kulek, po czym rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
  11. Piecz chlebki na patelni na średnim ogniu, pod przykryciem z obu stron przez ok. pół minuty.
  12. Podawaj wszystko gorące, posypane ziołami.

Wartości odżywcze:

Gulasz:

E: 1000Kcal, B: 76g W: 104g T: 28g

Chlebki naan (6 sztuk):

E: 880Kcal, B: 41g W: 141g T: 12,5g

1 z 6 chlebków:

E: 147 kcal, B: 7g W: 23,5g T: 7g

1 porcja (1/4 sosu + 2 chlebki):

E: 544 Kcal, B: 33g W: 73g T: 11g

Jeżeli lubisz wyraziste smaki to jest to przepis dla Ciebie! Do tego zapach unoszący się z garnka wypełni Twój dom przepięknym aromatem!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *