Indyjski gulasz z niemięsnym mięsem
23 sierpnia, 2021
Indyjski, rozgrzewający gulasz z warzywami…
Delikatnie kokosowy w smaku, kremowy z kawałkami sojowego mięsa podkreślony smakiem wyrazistych wschodnich przypraw i kolendry.
Świetnie smakuje w obecności domowych chlebków, ale też tortilli, ryżu czy kasz!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Gulasz:
- kotlety sojowe a’la schabowe 150g
- pomidory z puszki 400g
- jogurt kokosowy 300g (2)
- papryka czerwona 200g (1 duża)
- papryka żółta 200g (1 duża)
- cebula czerwona 100g
- sok z limonki/ ew. cytryny
- skórka z limonki/cytryny
- oliwa z oliwek 10g
- świeży, starty imbir – łyżeczka
- łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki pasty czerwone curry
- 1 wegańska kostka rosołowa
- przyprawy: kolendra, curry, garam masala, harissa, trawa cytrynowa, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, cynamon, sól, pieprz, 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego.
Chlebki naan:
- mąka pszenna 100g
- mąka pszenna pełnoziarnista 100g
- jogurt SKYR 150g (można zastąpić sojowym w wersji wegańskiej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek 10g
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z kostką rosołową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsyp kotlety sojowe i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie.
- Do miski wsyp mąki, proszek, sodę, sól. Dodaj skyr, oliwę, wodę i ocet jabłkowy. Zagnieć ciasto, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Pokrój warzywa, a imbir i skórkę z cytryny zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Na dno garnka wlej 10g oliwy, dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
- Kotlety sojowe pokrój w paski i wsyp do garnka, wlej sos sojowy, dopraw papryką słodką wędzoną oraz kminem rzymskim i czosnkiem. Smaż przez chwilę, mieszając.
- Po pewnym czasie wlej pomidory z puszki, sok z cytryny, wsyp paprykę, skórkę z cytryny/limonki i imbir, a także resztę przypraw i pastę curry. Wymieszaj całość.
- Do gulaszu przełóż jogurt kokosowy i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
- Ewentualnie dopraw intensywniej, według swojego smaku.
- Rozgrzej patelnię grillową.
- Ciasto na chlebki podziel na 6 kulek, po czym rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
- Piecz chlebki na patelni na średnim ogniu, pod przykryciem z obu stron przez ok. pół minuty.
- Podawaj wszystko gorące, posypane ziołami.
Wartości odżywcze:
Gulasz:
E: 1000Kcal, B: 76g W: 104g T: 28g
Chlebki naan (6 sztuk):
E: 880Kcal, B: 41g W: 141g T: 12,5g
1 z 6 chlebków:
E: 147 kcal, B: 7g W: 23,5g T: 7g
1 porcja (1/4 sosu + 2 chlebki):
E: 544 Kcal, B: 33g W: 73g T: 11g
Jeżeli lubisz wyraziste smaki to jest to przepis dla Ciebie! Do tego zapach unoszący się z garnka wypełni Twój dom przepięknym aromatem!
Smacznego jedzonkowania!