Indyjskie burgery – vegan
Pikantne burgery inspirowane indyjskimi smakami…
Znajdziecie w nich ostrą nutę curry, maślany, delikatnie słodki smak orzechów nerkowca, wędzony zmielonej papryki – a to wszystko zamknięte w chrupiącym, ciecierzycowym kotlecie obsypanym pietruszką i wypełnionym warzywami!
Opcja dla wegan i nie tylko… Zadbałam, aby były zdrowe, sycące i pełnowartościowe, więc o to się nie musicie martwić ;). Zostawiam Was zatem tylko z prostym przepisem, zdjęciami burgerków i ich fenomenalnym smakiem!
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ciecierzyca (suche ziarno) 200g
- Dynia 200g
- Papryka 150g (1)
- Cebula biała 100g (1)
- Płatki owsiane 60g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
- Orzechy nerkowca 50g
- 3 duże ząbki czosnku
- Soda oczyszczona – pół łyżeczki
- Pasta żółte curry – czubata łyżeczka
- Przyprawy – sól, pieprz, garam masala, papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalej wodą minimum kilka godzin przed gotowaniem (najlepiej dzień wcześniej).
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
- Ciecierzycę ugotuj.
- Zmiel płatki owsiane i orzechy nerkowca.
- Przełóż ciecierzycę, dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki drożdżowe, pastę curry, zmielone płatki i orzechy oraz przyprawy i zblenduj na gładko.
- Warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj z masą.
- Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj burgery (u mnie 9 sztuk – 1 to 110g).
- Piecz około 25 minut w trybie góra dół.
Wartości odżywcze(całość – 9 burgerów):
E: Kcal, B: g W: g T: g
1 z 9 burgerów:
E: Kcal, B: g W: g T: g
Czy istnieje pyszniejszy VEGAN burger?
Możliwe, że tak – kilka pomysłów już zamieściłam na blogu, więc każdy znajdzie coś dla siebie, ale myślę, że te także powinniście przetestować!
Smacznego jedzonkowania!