Słone,  Wegańskie

Indyjskie burgery – vegan

Pikantne burgery inspirowane indyjskimi smakami…

Znajdziecie w nich ostrą nutę curry, maślany, delikatnie słodki smak orzechów nerkowca, wędzony zmielonej papryki – a to wszystko zamknięte w chrupiącym, ciecierzycowym kotlecie obsypanym pietruszką i wypełnionym warzywami!

Opcja dla wegan i nie tylko… Zadbałam, aby były zdrowe, sycące i pełnowartościowe, więc o to się nie musicie martwić ;). Zostawiam Was zatem tylko z prostym przepisem, zdjęciami burgerków i ich fenomenalnym smakiem!

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ciecierzyca (suche ziarno) 200g
  • Dynia 200g
  • Papryka 150g (1)
  • Cebula biała 100g (1)
  • Płatki owsiane 60g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
  • Orzechy nerkowca 50g
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • Pasta żółte curry – czubata łyżeczka
  • Przyprawy – sól, pieprz, garam masala, papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej wodą minimum kilka godzin przed gotowaniem (najlepiej dzień wcześniej).
  2. Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
  3. Ciecierzycę ugotuj.
  4. Zmiel płatki owsiane i orzechy nerkowca.
  5. Przełóż ciecierzycę, dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki drożdżowe, pastę curry, zmielone płatki i orzechy oraz przyprawy i zblenduj na gładko.
  6. Warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj z masą.
  7. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza.
  8. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Uformuj burgery (u mnie 9 sztuk – 1 to 110g).
  10. Piecz około 25 minut w trybie góra dół.

Wartości odżywcze(całość – 9 burgerów):

E: Kcal, B: g W: g T: g

1 z 9 burgerów:

E: Kcal, B: g W: g T: g

Czy istnieje pyszniejszy VEGAN burger?

Możliwe, że tak – kilka pomysłów już zamieściłam na blogu, więc każdy znajdzie coś dla siebie, ale myślę, że te także powinniście przetestować!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *