Mięsne,  Słone

Indyk w sosie śmietankowym z warzywami

Lekki, szybki obiadek z delikatnym mięsem z indyka w śmietankowo-jogurtowym sosie z dużą ilością warzyw – dzięki temu jest bardzo kolorowe i aromatyczne!

To danie przygotuje dosłownie każdy, w bardzo krótkim czasie, a jego smak zadowoli wielu! Możecie wykorzystać swoje ulubione warzywa, albo te które zalegają Wam w lodówce ;)!

Czas przygotowania: 30/40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • sznycle z indyka 400g
  • serek jogurtowo-śmietankowy lekki DELIKATE/GOLDENESSA 200g
  • kukurydza konserwowa 285g
  • cukinia 250g
  • papryka czerwona 200g
  • papryka żółta 150g
  • cebula czerwona 100g
  • oliwa z oliwek 10g
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.

Dodatkowo:

  • ryż
  • pietruszka na wierzch

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na małe kawałki, cebulę i resztę warzyw także.
  2. Cebulę posmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem i smaż przez chwilę.
  4. W garnku w niewielkiej ilości wody rozpuść kostkę rosołową.
  5. Do garnka wrzuć pokrojone warzywa, usmażone mięso i serek śmietankowy, duś aż warzywa zmiękną.
  6. Pod koniec dodaj kukurydzę z puszki i podgrzej jeszcze chwilkę, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
  7. Podawaj z ryżem (lub ulubionymi dodatkami) posypane pietruszką.

Wartości odżywcze(sos):

E: 1265 Kcal, B 137g W: 77g T: 46g

1 porcja (1/4 całości):

E: 317 Kcal, B: 34g W: 19g T: 11,5g

To bardzo dobry pomysł na obiad, kiedy nie chce Wam się zbytnio kombinować, ale macie ochotę na coś domowego i pysznego!

Mam nadzieję, że będzie to dla Was ciekawa inspiracja, bo możecie dodać tu co chcecie/macie/lubicie :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *