Indyk w sosie śmietankowym z warzywami
Lekki, szybki obiadek z delikatnym mięsem z indyka w śmietankowo-jogurtowym sosie z dużą ilością warzyw – dzięki temu jest bardzo kolorowe i aromatyczne!
To danie przygotuje dosłownie każdy, w bardzo krótkim czasie, a jego smak zadowoli wielu! Możecie wykorzystać swoje ulubione warzywa, albo te które zalegają Wam w lodówce ;)!
Czas przygotowania: 30/40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- sznycle z indyka 400g
- serek jogurtowo-śmietankowy lekki DELIKATE/GOLDENESSA 200g
- kukurydza konserwowa 285g
- cukinia 250g
- papryka czerwona 200g
- papryka żółta 150g
- cebula czerwona 100g
- oliwa z oliwek 10g
- 1 kostka rosołowa
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Dodatkowo:
- ryż
- pietruszka na wierzch
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na małe kawałki, cebulę i resztę warzyw także.
- Cebulę posmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem i smaż przez chwilę.
- W garnku w niewielkiej ilości wody rozpuść kostkę rosołową.
- Do garnka wrzuć pokrojone warzywa, usmażone mięso i serek śmietankowy, duś aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec dodaj kukurydzę z puszki i podgrzej jeszcze chwilkę, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
- Podawaj z ryżem (lub ulubionymi dodatkami) posypane pietruszką.
Wartości odżywcze(sos):
E: 1265 Kcal, B 137g W: 77g T: 46g
1 porcja (1/4 całości):
E: 317 Kcal, B: 34g W: 19g T: 11,5g
To bardzo dobry pomysł na obiad, kiedy nie chce Wam się zbytnio kombinować, ale macie ochotę na coś domowego i pysznego!
Mam nadzieję, że będzie to dla Was ciekawa inspiracja, bo możecie dodać tu co chcecie/macie/lubicie :).
Smacznego jedzonkowania!