Słodkie,  Wegetariańskie

Jagodowe fioletowe blondie

Jasne ciasto o konsystencji brownie to….? BLONDIE!

Ale nie tym razem. Bo to jest pofarbowane jagodami na fioletowo :). Pyszne ciasto, jeżeli jesteście wielbicielami tych drobnych, malutkich owocowych kulek… Z chałwową masą jogurtową na wierzchu, o dość niskiej zawartości kilokalorii w całości i wysokiej zawartości błonnika!

Zaspokoi ochotę na słodkie, a poza tym nasyci.

Jego skład może Was zaskoczyć, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • fasola biała z puszki 480g
  • jagody mrożone/świeże 250g
  • 3 jajka (153g)
  • mąka kokosowa 40g
  • budyń waniliowy (proszek) 40g
  • mąka jaglana 20g
  • odżywka białkowa 20g (można zastąpić mąką jaglaną/pszenną)
  • erytrol/słodzik/cukier
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • opcjonalnie aromat waniliowy

Krem:

  • jogurt MALUTA 0% 180g (1)
  • tahini 40g
  • czekolada gorzka 20g
  • erytrol/słodzik
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jagody wyjmij wcześniej, żeby się rozmroziły.
  2. Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą, zblenduj z jajkami na gładką masę.
  3. Przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników i 200g jagód, zmiksuj.
  4. Wsyp resztę owoców, wymieszaj i przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 28cm).
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Piecz 10 min z grzaniem od dołu i ok. 50 minut w trybie góra-dół.
  7. Słodzik/erytrol rozpuść w odrobinę wody, dodaj Sok z cytryny, tahini i wymieszaj na polewę. Następnie dodaj jogurt, pokrojoną gorzką czekoladę i ponownie przemieszaj.
  8. Wyłóż krem na wierzch ciasta.

Wartości odżywcze:

E: 1720 Kcal, B: 105g W: 165,5g T: 58,5g

Niech nie zniechęci Was ta fasola – to tajemniczy skłądnik, którego w ogóle nie wyczujecie, ale nada ciastu świetnej konsystencji i, co tu ukrywać, będzie jego podstawą!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *