Jagodowe fioletowe blondie
Jasne ciasto o konsystencji brownie to….? BLONDIE!
Ale nie tym razem. Bo to jest pofarbowane jagodami na fioletowo :). Pyszne ciasto, jeżeli jesteście wielbicielami tych drobnych, malutkich owocowych kulek… Z chałwową masą jogurtową na wierzchu, o dość niskiej zawartości kilokalorii w całości i wysokiej zawartości błonnika!
Zaspokoi ochotę na słodkie, a poza tym nasyci.
Jego skład może Was zaskoczyć, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Ciasto:
- fasola biała z puszki 480g
- jagody mrożone/świeże 250g
- 3 jajka (153g)
- mąka kokosowa 40g
- budyń waniliowy (proszek) 40g
- mąka jaglana 20g
- odżywka białkowa 20g (można zastąpić mąką jaglaną/pszenną)
- erytrol/słodzik/cukier
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- opcjonalnie aromat waniliowy
Krem:
- jogurt MALUTA 0% 180g (1)
- tahini 40g
- czekolada gorzka 20g
- erytrol/słodzik
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Jagody wyjmij wcześniej, żeby się rozmroziły.
- Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą, zblenduj z jajkami na gładką masę.
- Przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników i 200g jagód, zmiksuj.
- Wsyp resztę owoców, wymieszaj i przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 28cm).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz 10 min z grzaniem od dołu i ok. 50 minut w trybie góra-dół.
- Słodzik/erytrol rozpuść w odrobinę wody, dodaj Sok z cytryny, tahini i wymieszaj na polewę. Następnie dodaj jogurt, pokrojoną gorzką czekoladę i ponownie przemieszaj.
- Wyłóż krem na wierzch ciasta.
Wartości odżywcze:
E: 1720 Kcal, B: 105g W: 165,5g T: 58,5g
Niech nie zniechęci Was ta fasola – to tajemniczy skłądnik, którego w ogóle nie wyczujecie, ale nada ciastu świetnej konsystencji i, co tu ukrywać, będzie jego podstawą!
Smacznego jedzonkowania!