Jagodzianki bogato nadziane
Jagodzianki z dużą ilością fioletowych, słodko-kwaśnych kuleczek w ich wnętrzu…
Proporcje ciasta do nadzienia są tu może delikatnie zachwiane, ale za to takie jak lubię :), bo to w końcu mają być słodkie bułeczki, w których główną rolę odgrywają jagódki!
Kojarzą mi się z morzem, słońcem, plażą, ale także górskimi wędrówkami – czyli wakacjami, najlepszymi chwilami dzieciństwa…
A jakie Wam przywołają wspomnienia?
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20minut + 2h + 20minut + 45 minut (łącznie około 3h 25minut)
Składniki:
- mąka pszenna 400g + 25g
- 2 jajka
- mleko 2% tłuszczu 100g
- serek wiejski lekki 70g
- masło 30g
- drożdże świeże 25g
- cukier 5g
- erytrol 120g+20g+20g/cukier (wtedy troszkę mniej)/słodzik
- szczypta soli
- jagody 300g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zaczyn: w miseczce wymieszaj letnie mleko, 25g mąki, drożdże i cukier, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20minut.
- Rozpuść masło, serek wiejski zblenduj lub ugnieć widelcem.
- Do miski wsyp 380g mąki (reszta na podsypanie ciasta), erytrol, 2 żółtka, 1 białko jaja, szczyptę soli.
- Dodaj masło, serek wiejski, zaczyn i zagnieć ciasto, a następnie wyrabiaj przez chwilę.
- Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Jagody wymieszaj z 20g erytrolu.
- Białko jaja wymieszaj z 20g erytrolu.
- Ciasto podsyp mąką, ponownie wyrób, później podziel na 8 równych części, każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o grubości około 0,7 cm.
- Na środku koła ułóż łyżką jagody, złóż brzegi do środka i sklej ciasto.
- Przełóż jagodzianki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdą z bułeczek posmaruj białkiem jaja.
- Piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza z grzaniem od dołu, a następnie około 35 minut góra-dół, aż będą rumiane.
Wartości odżywcze(całość):
E: 2300Kcal, B: 80g W: 388g T: 44g
1 jagodzianka z 8 :
E: 287Kcal, B: 10g W: 48,5g T: 5,5g
Słodkie bułeczki z bogatym wnętrzem to chyba coś, co kocha każdy z nas! Spróbuj tych i rozsmakuj się…
Smacznego jedzonkowania!