Słodkie,  Wegetariańskie

Jagodzianki bogato nadziane

Jagodzianki z dużą ilością fioletowych, słodko-kwaśnych kuleczek w ich wnętrzu…

Proporcje ciasta do nadzienia są tu może delikatnie zachwiane, ale za to takie jak lubię :), bo to w końcu mają być słodkie bułeczki, w których główną rolę odgrywają jagódki!

Kojarzą mi się z morzem, słońcem, plażą, ale także górskimi wędrówkami – czyli wakacjami, najlepszymi chwilami dzieciństwa…

A jakie Wam przywołają wspomnienia?

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20minut + 2h + 20minut + 45 minut (łącznie około 3h 25minut)

Składniki:

  • mąka pszenna 400g + 25g
  • 2 jajka
  • mleko 2% tłuszczu 100g
  • serek wiejski lekki 70g
  • masło 30g
  • drożdże świeże 25g
  • cukier 5g
  • erytrol 120g+20g+20g/cukier (wtedy troszkę mniej)/słodzik
  • szczypta soli
  • jagody 300g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn: w miseczce wymieszaj letnie mleko, 25g mąki, drożdże i cukier, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20minut.
  2. Rozpuść masło, serek wiejski zblenduj lub ugnieć widelcem.
  3. Do miski wsyp 380g mąki (reszta na podsypanie ciasta), erytrol, 2 żółtka, 1 białko jaja, szczyptę soli.
  4. Dodaj masło, serek wiejski, zaczyn i zagnieć ciasto, a następnie wyrabiaj przez chwilę.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  6. Jagody wymieszaj z 20g erytrolu.
  7. Białko jaja wymieszaj z 20g erytrolu.
  8. Ciasto podsyp mąką, ponownie wyrób, później podziel na 8 równych części, każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o grubości około 0,7 cm.
  9. Na środku koła ułóż łyżką jagody, złóż brzegi do środka i sklej ciasto.
  10. Przełóż jagodzianki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Każdą z bułeczek posmaruj białkiem jaja.
  12. Piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza z grzaniem od dołu, a następnie około 35 minut góra-dół, aż będą rumiane.

Wartości odżywcze(całość):

E: 2300Kcal, B: 80g W: 388g T: 44g

1 jagodzianka z 8 :

E: 287Kcal, B: 10g W: 48,5g T: 5,5g

Słodkie bułeczki z bogatym wnętrzem to chyba coś, co kocha każdy z nas! Spróbuj tych i rozsmakuj się…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *