Słone,  Wegańskie

Jesienne pierożki z fistaszkową dynią i cebulką

Myślę że mogę niektórych zdziwić, ale inspiracją do tego przepisu były… PIEROGI RUSKIE!

Stojąc w sklepie spojrzałam na dynię – puree z niej zastępuje gniecione ziemniaki. Twaróg zamieniłam tu na tofu. Dodałam masło orzechowe i płatki drożdżowe do smaku, a także tymianek, aby dodatkowo je podkręcić. Cebulka akurat i w jednych, i w drugich pierogach jest taka sama ;).

Pełnowartościowy wegański posiłek dla każdego!

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 200g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Woda 95g
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Farsz:

  • Tofu tymiankowe/wędzone 180g (1 kostka)
  • Dynia 200g
  • Masło orzechowe 40g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 5g
  • Cebula biała 120g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i ugotuj lub upiecz.
  2. Tofu pokrój w plastry i podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, na małym ogniu, aby było chrupiące.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulkę.
  5. Dynię zblenduj z masłem orzechowym, połową tofu, płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Pozostałą część tofu pokrój w kostkę.
  7. Zblendowany farsz wymieszaj z tofu i cebulą.
  8. Zagotuj wodę.
  9. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj oliwę i gorącą wodę. Zagnieć ciasto, aby było gładkie.
  10. Rozwałkuj cienko ciasto, powykrawaj kółka, na każdym połóż łyżeczkę farszu i sklej pierogi.
  11. W garnku zagotuj wodę i gotuj pierożki (u mnie sztuk) około 5 minut od momentu wypłynięcia.

Wartości odżywcze (całość – 37 sztuk):

E: Kcal, B: g W: g T: g

1 z 37 pierogów:

E: 35Kcal, B: 1,8g W: 4,1g T: 1,3g

Jesienne pierożki jakich jeszcze (a przynajmniej tak myślę) nie jedliście!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *