Jesienne pierożki z fistaszkową dynią i cebulką
13 września, 2022
Myślę że mogę niektórych zdziwić, ale inspiracją do tego przepisu były… PIEROGI RUSKIE!
Stojąc w sklepie spojrzałam na dynię – puree z niej zastępuje gniecione ziemniaki. Twaróg zamieniłam tu na tofu. Dodałam masło orzechowe i płatki drożdżowe do smaku, a także tymianek, aby dodatkowo je podkręcić. Cebulka akurat i w jednych, i w drugich pierogach jest taka sama ;).
Pełnowartościowy wegański posiłek dla każdego!
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 200g
- Oliwa z oliwek 5g
- Woda 95g
- Sól – 1/2 łyżeczki
Farsz:
- Tofu tymiankowe/wędzone 180g (1 kostka)
- Dynia 200g
- Masło orzechowe 40g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 5g
- Cebula biała 120g
- Oliwa z oliwek 5g
- Sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i ugotuj lub upiecz.
- Tofu pokrój w plastry i podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, na małym ogniu, aby było chrupiące.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulkę.
- Dynię zblenduj z masłem orzechowym, połową tofu, płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Pozostałą część tofu pokrój w kostkę.
- Zblendowany farsz wymieszaj z tofu i cebulą.
- Zagotuj wodę.
- Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj oliwę i gorącą wodę. Zagnieć ciasto, aby było gładkie.
- Rozwałkuj cienko ciasto, powykrawaj kółka, na każdym połóż łyżeczkę farszu i sklej pierogi.
- W garnku zagotuj wodę i gotuj pierożki (u mnie sztuk) około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Wartości odżywcze (całość – 37 sztuk):
E: Kcal, B: g W: g T: g
1 z 37 pierogów:
E: 35Kcal, B: 1,8g W: 4,1g T: 1,3g
Jesienne pierożki jakich jeszcze (a przynajmniej tak myślę) nie jedliście!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni