Słodkie,  Wegetariańskie

Karmelizowane śliwki z rozmarynem na kremowej ricottcie

Karmelizowane śliwki… To wspaniała pora na te owoce! Mają teraz obłędny smak, są soczyste i słodkie, a miękki miąższ idealnie odchodzi od pestki…

Zakładając bloga, obiecałam dodawać tu także proste i szybkie w wykonaniu przepisy, ale możliwe, że rzadko się do tego stosowałam – kwestia sporna, ale ten na pewno taki jest! To przepis w stylu „przygotuj składniki i ułóż warstwami”, czyli nie może się nie udać ;)!

Z sezonowymi, świeżymi produktami nie trzeba za dużo kombinować, aby podkreślić ich słodycz oraz aromat. Tym razem przygotowałam wręcz banalne, ekspresowe deserki, które na pewno zaspokoją ochotę na słodkie i zadowolą podniebienia.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ricotta 250g
  • skyr naturalny 150g
  • śliwki 190g (4 małe)
  • herbatniki bonitki 32g
  • miód 25g
  • czekolada gorzka 20g
  • mleko 2% 20g
  • erytrol 20g
  • płatki migdałów 15g
  • rozmaryn 1/4 łyżeczki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój śliwki na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę wody i wsyp erytrol, poczekaj aż się rozpuści, a woda zacznie wrzeć.
  3. Wrzuć śliwki, wsyp rozmaryn i duś, aż owoce zmiękną, a powstały mus zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Na osobnej patelni podpraż płatki migdałów ze szczyptą soli.
  5. Ricottę wymieszaj ze skyrem i miodem.
  6. Czekoladę rozpuść w 20g mleka.
  7. Pokrusz ciastka.
  8. Na dno pucharków do deserów (u mnie 3 pucharki) wysyp ciastka, następnie do każdego nałóż 4 łyżki serka, śliwki, polej czekolada i posyp migdałami.
  9. Zjedz od razu, lub wstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.

Wartości odżywcze (całość – 3 pucharki):

E: 855Kcal, B: 44g W: 92g T: 53g

1 z 3 deserów:

E: 287Kcal, B:14,5 g W: 30,5g T: 11,7g

Te śliwki na kremowym serku łączą w sobie wiele smaków i struktur… Mięciutkie i słodziutkie śliwki pachnące rozmarynem, kremowa ricotta z miodem, chrupiące, delikatnie słone płatki migdałów na wierzchu zatopione w gorzkiej czekoladzie oraz kruche herbatniki na spodzie – takie proste, a takie pyszne!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *