Słodkie,  Wegetariańskie

Kawowe ciacho z cukinii z orzechowym twarożkiem

Ciasto troszkę bardziej lekkie, takie bardziej „fit”. Idealne na lato, gdy w ogródku pełno przerośnięte cukinii, której nie chcemy jeść non-stop na słono…

ALE! Żeby nie było nudno jest delikatnie kawowe, może nieco gorzkawe, a pokryte orzechowo-miodowym twarożkiem!

Czas przygotowania: 1h + 20 minut (łącznie 80 minut + czas na ostygnięcie)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Cukinia 450g (masa po straciu przed odciśnięciem)
  • 3 jajka (153g)
  • Jogurt naturalny SKYR 150g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 100g
  • Erytrol 110g/słodzik/cukier
  • Mąka kokosowa 40g
  • Mąka z orzeszków arachidowych 20g
  • Odżywka białkowa (można pominąć) 20g
  • Kawa 3 łyżeczki
  • Woda 40g
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • Szczypta soli.

Krem:

  • Skyr naturalny 150g
  • Twaróg chudy 250g
  • Masło orzechowe (u mnie z orzechów włoskich, ale dodajcie jakie lubicie) 40g
  • Orzechy włoskie 20g
  • Miód 30g
  • Ew. Erytrol (nie jest konieczny, chyba, że lubicie bardzo słodkie).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach (bez obierania).
  2. Przełóż do miski, posol, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj mąki, odżywkę białkową, skyr, sodę i erytrol oraz kawę zaparzoną wcześniej w 40g wrzątku.
  4. Cukinię porządnie odciśnij z wody.
  5. Dodaj ją do miski i zblenduj wszystko na gładkie ciasto.
  6. Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz 30-35 minut w trybie góra-dół.
  8. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
  9. Twaróg, jogurt SKYR, miód i masło orzechowe zblenduj na gładko twarożek.
  10. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
  11. Chłodne ciasto posmaruj twarożkiem i udekoruj wedlug uznania.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1780Kcal, B: 157g W: 137g T: 67,5g

1 z 12 kawałków:

E: 150Kcal, B: 13g W: 11g T: 5,5g

Nieoczywisty pomysł na cukinię, ale według mnie to warzywo, które świetnie odnajduje się w każdym daniu!

Ponadto kawowy posmak genialnie podkreśla orzechową nutę gładkiego twarożku, a ciasto spokojnie można zajadać na diecie ;)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *