Kawowe ciacho z cukinii z orzechowym twarożkiem
26 lipca, 2021
Ciasto troszkę bardziej lekkie, takie bardziej „fit”. Idealne na lato, gdy w ogródku pełno przerośnięte cukinii, której nie chcemy jeść non-stop na słono…
ALE! Żeby nie było nudno jest delikatnie kawowe, może nieco gorzkawe, a pokryte orzechowo-miodowym twarożkiem!
Czas przygotowania: 1h + 20 minut (łącznie 80 minut + czas na ostygnięcie)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Cukinia 450g (masa po straciu przed odciśnięciem)
- 3 jajka (153g)
- Jogurt naturalny SKYR 150g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 100g
- Erytrol 110g/słodzik/cukier
- Mąka kokosowa 40g
- Mąka z orzeszków arachidowych 20g
- Odżywka białkowa (można pominąć) 20g
- Kawa 3 łyżeczki
- Woda 40g
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- Szczypta soli.
Krem:
- Skyr naturalny 150g
- Twaróg chudy 250g
- Masło orzechowe (u mnie z orzechów włoskich, ale dodajcie jakie lubicie) 40g
- Orzechy włoskie 20g
- Miód 30g
- Ew. Erytrol (nie jest konieczny, chyba, że lubicie bardzo słodkie).
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach (bez obierania).
- Przełóż do miski, posol, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę.
- Do miski wbij jajka, dodaj mąki, odżywkę białkową, skyr, sodę i erytrol oraz kawę zaparzoną wcześniej w 40g wrzątku.
- Cukinię porządnie odciśnij z wody.
- Dodaj ją do miski i zblenduj wszystko na gładkie ciasto.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz 30-35 minut w trybie góra-dół.
- Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
- Twaróg, jogurt SKYR, miód i masło orzechowe zblenduj na gładko twarożek.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
- Chłodne ciasto posmaruj twarożkiem i udekoruj wedlug uznania.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1780Kcal, B: 157g W: 137g T: 67,5g
1 z 12 kawałków:
E: 150Kcal, B: 13g W: 11g T: 5,5g
Nieoczywisty pomysł na cukinię, ale według mnie to warzywo, które świetnie odnajduje się w każdym daniu!
Ponadto kawowy posmak genialnie podkreśla orzechową nutę gładkiego twarożku, a ciasto spokojnie można zajadać na diecie ;)!