Klopsiki z zielonej soczewicy
29 lipca, 2022
Klopsiki prawie jak MIELONE!
A właściwie to są zmielone – z zielonej soczewicy i kaszy gryczanej z dodatkiem marchewki, podsmażonj cebulki, dużą ilością czosnku i przypraw nabierają wspaniałego smaku…
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Soczewica zielona 200g
- Kasza gryczana prażona 100g
- Marchewka 200g
- Cebula biała 100g
- Masło orzechowe 30g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 20g
- Oliwa z oliwek 7g
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Czosnek – 4 ząbki
- Szczypta sody oczyszczonej
- Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka wędzona, papryka słodka, chilli, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej wodą ponad jej poziom minimum 30 minut wcześniej.
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak aby była sypka.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę.
- Soczewicę odcedź z wody, wsyp do miski, dodaj pół kaszy, pół cebuli, masło orzechowe, płatki drożdżowe, sos sojowy, czosnek, szczyptę sody i przyprawy – zblenduj na gładko za pomocą blendera.
- Do masy wsyp resztę kaszy, cebuli i marchewkę, całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię, z masy uformuj kulki (u mnie 24), splaszcz delikatnie i smaż z dwóch stron pod przykryciem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(całość – 24 klopsiki):
E: 1400Kcal, B: 76g W: 183g T: 30g
1 z 24 klopsików:
E: 58Kcal, B: 3g W: 7,5g T: 1,25g
Klopsiki dla wegan i nie tylko ;), którzy lubią dobrze zjeść! Należysz do tych osób? Wypróbuj ten przepis.
Smacznego jedzonkowania!