Słone,  Wegańskie

Klopsiki z zielonej soczewicy

Klopsiki prawie jak MIELONE!

A właściwie to są zmielone – z zielonej soczewicy i kaszy gryczanej z dodatkiem marchewki, podsmażonj cebulki, dużą ilością czosnku i przypraw nabierają wspaniałego smaku…

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Soczewica zielona 200g
  • Kasza gryczana prażona 100g
  • Marchewka 200g
  • Cebula biała 100g
  • Masło orzechowe 30g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 20g
  • Oliwa z oliwek 7g
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka wędzona, papryka słodka, chilli, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej wodą ponad jej poziom minimum 30 minut wcześniej.
  2. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak aby była sypka.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Cebulę pokrój w kostkę.
  5. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę.
  6. Soczewicę odcedź z wody, wsyp do miski, dodaj pół kaszy, pół cebuli, masło orzechowe, płatki drożdżowe, sos sojowy, czosnek, szczyptę sody i przyprawy – zblenduj na gładko za pomocą blendera.
  7. Do masy wsyp resztę kaszy, cebuli i marchewkę, całość dokładnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej patelnię, z masy uformuj kulki (u mnie 24), splaszcz delikatnie i smaż z dwóch stron pod przykryciem.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze(całość – 24 klopsiki):

E: 1400Kcal, B: 76g W: 183g T: 30g

1 z 24 klopsików:

E: 58Kcal, B: 3g W: 7,5g T: 1,25g

Klopsiki dla wegan i nie tylko ;), którzy lubią dobrze zjeść! Należysz do tych osób? Wypróbuj ten przepis.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *