Kluski, kopytka czy pierogi leniwe z reguły są do siebie podobne. ALE NIE ZAWSZE! A na pewno nie te poniżej – na zielonej paście groszkowej o wędzonym posmaku, dyniowe, z dodatkiem curry…
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Kluski:
Tofu wędzone 180g (1 kostka)
Mąka ziemniaczana 100g
Ugotowana dynia 100g
Sól, pieprz, czosnek granulowany, curry.
Pasta:
Groszek konserwowy 240g
Płatki drożdżowe nieaktywne 15g
Tahini 15g
Oliwa z oliwek 10g
Sól, pieprz, papryka słodka wędzona.
Sposób przygotowania:
Ugotuj dynię.
Zblenduj dynię z tofu, curry, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
Dodaj mąkę i wymieszaj masę.
W garnku zagotuj wodę.
Lep kulki z masy i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie jeszcze przez około 6 minut.
Groszek, płatki drożdżowe, tahini oraz oliwę zblenduj na gładką pastę razem z przyprawami.
Kluski podawaj na paście.
Wartości odżywcze (całość – 2 porcje):
E: 1051Kcal, B: 50,4g W: 130,6g T: 34,3g
Jesienne, dyniowe kluski smakują na prawdę dobrze! Polecam ma pełnowartościowy, roślinny posiłek. Nie tylko dla wegan ;)!