Kluski z bobu bogato nadziane
Nadszedł idealny moment na bób! W sezonie warto z niego korzystać i przygotowywać w przeróżnych wydaniach, mimo, że dla wielu najlepiej znaczy najprościej…
Te kluski z bobu może wymagają więcej pracy i umiejętności niż ugotowanie go, ale danie nie jest skomplikowane, a gdy zechcecie zjeść coś wykwintniejszego, a sezonowego – sprawdzą się idealnie ;)!
Psssst… Kluskowe wnętrze jest dodatkowo bogato nadziane pomidorami, cebulą i oliwkami posypane nie-boczkiem i smakujące… WYŚMIENICIE!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Bób 300g
- Tofu wędzone 180g (1 kostka)
- Mąka ziemniaczana 100g
- Pomidory suszone 50g (bez oleju)
- Czarne oliwki 30g
- Cebula biała 60g (pół)
- Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
- Oliwa z oliwek 10g
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Przyprawy: pieprz, papryka słodka wędzona, bazylia (świeża), czosnek granulowany, oregano.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób, aby był miękki (u mnie około 12 minut)
- Obierz bob z łupinek, ale ich nie wyrzucaj!
- W blenderze zblenduj tofu, obrane strączki, płatki drożdżowe z 1 łyżką sosu sojowego, czosnkiem granulowanym i pieprzem na gładko. Dodaj mąkę i wymieszaj masę.
- Pomidory suszone, oliwki i cebulę posiekaj lub zmiksuj krótko w blenderze z kilkoma listkami bazylii.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta kulkę (1 łyżka = 1 kulka), spłaszcz ją, następnie na środku ułóż farsz i sklej.
- Zagotuj wodę w garnku.
- Wrzuć kluski (u mnie 13 sztuk), poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię wody, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 5 minut, aż zmiękną.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć łupinki i dodaj sos sojowy, paprykę słodką wędzoną oraz oregano. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż (nie)boczek będzie chrupiący i posyp nim kluski.
Wartości odżywcze(całość – u mnie 13 sztuk):
E: 1166Kcal, B: 62g W: 167,5g T: 31g
Jeżeli nie należycie do wielkich wielbicieli bobu, albo co więcej – niekoniecznie za nim przepadacie – koniecznie skorzystajcie z tego przepisu! Jestem pewna, że część z Was się do niego przekona.
Smacznego jedzonkowania!