Słone,  Wegańskie

Kluski z bobu bogato nadziane

Nadszedł idealny moment na bób! W sezonie warto z niego korzystać i przygotowywać w przeróżnych wydaniach, mimo, że dla wielu najlepiej znaczy najprościej…

Te kluski z bobu może wymagają więcej pracy i umiejętności niż ugotowanie go, ale danie nie jest skomplikowane, a gdy zechcecie zjeść coś wykwintniejszego, a sezonowego – sprawdzą się idealnie ;)!

Psssst… Kluskowe wnętrze jest dodatkowo bogato nadziane pomidorami, cebulą i oliwkami posypane nie-boczkiem i smakujące… WYŚMIENICIE!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Bób 300g
  • Tofu wędzone 180g (1 kostka)
  • Mąka ziemniaczana 100g
  • Pomidory suszone 50g (bez oleju)
  • Czarne oliwki 30g
  • Cebula biała 60g (pół)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, papryka słodka wędzona, bazylia (świeża), czosnek granulowany, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób, aby był miękki (u mnie około 12 minut)
  2. Obierz bob z łupinek, ale ich nie wyrzucaj!
  3. W blenderze zblenduj tofu, obrane strączki, płatki drożdżowe z 1 łyżką sosu sojowego, czosnkiem granulowanym i pieprzem na gładko. Dodaj mąkę i wymieszaj masę.
  4. Pomidory suszone, oliwki i cebulę posiekaj lub zmiksuj krótko w blenderze z kilkoma listkami bazylii.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta kulkę (1 łyżka = 1 kulka), spłaszcz ją, następnie na środku ułóż farsz i sklej.
  6. Zagotuj wodę w garnku.
  7. Wrzuć kluski (u mnie 13 sztuk), poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię wody, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 5 minut, aż zmiękną.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć łupinki i dodaj sos sojowy, paprykę słodką wędzoną oraz oregano. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż (nie)boczek będzie chrupiący i posyp nim kluski.

Wartości odżywcze(całość – u mnie 13 sztuk):

E: 1166Kcal, B: 62g W: 167,5g T: 31g

Jeżeli nie należycie do wielkich wielbicieli bobu, albo co więcej – niekoniecznie za nim przepadacie – koniecznie skorzystajcie z tego przepisu! Jestem pewna, że część z Was się do niego przekona.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *