Kokosowe curry kalafiorowe z edamame – vegan
Uwielbiam eksperymentować z curry!
Może to błąd, ale dla mnie ta nazwa jest bardzo uniwersalna – można wrzucić wszystko do jednego garnka, ale przyprawić w bardziej orientalnym stylu i to w mojej interpretacji jest już curry…
Kremowy, kokosowy sos, dużo przypraw i czosnku, fasolka edamame, tofu dla większej zawartości białka, a także wędzonego posmaku oraz kalafior i groszek cukrowy, bo warzyw nigdy nie jest za dużo 😉… W ten sposób powstaje smaczne, wegańskie i zdrowe danie!
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Tofu wędzone 360g (2 kostki)
- Fasolka edamame 190g (przed obraniem miała 450g)
- Kalafior 450g
- Groszek cukrowy 200g
- Mleczko kokosowe 7% tłuszczu 300g (stała część)
- Cebula czerwona 120g
- Papryka czerwona 100g (pół)
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 10g
- Sok z cytryny
- Czosnek świeży – 4 duże ząbki
- Przyprawy: curry, cynamon, oregano, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, sól, erytrol.
Dodatkowo:
- Makaron ryżowy (u mnie z algami)/ryż
- Pietruszka/kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
- Strąki edamame sparz we wrzątku kilka minut i obierz.
- Groszek cukrowy i kalafior ugotuj al’dente.
- Cebulę i tofu pokrój w kostkę, paprykę w cienkie słupki.
- Czosnek obierz i posiekaj w plasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, po chwili dodaj tofu, sos sojowy i przyprawy, podsmaż.
- Do garnka wrzuć paprykę, kalafiora – zalej mleczkiem kokosowym, wsyp łyżkę erytrolu i skrop sokiem z cytryny, duś aż papryka zmięknie.
- Pod koniec gotowania dodaj groszek cukrowy i edamame, gotuj do momentu, aż sos się zredukuje.
- W międzyczasie ugotuj ryż lub makaron.
- Gotowy sos podawaj posypany kolendra/pietruszką.
Wartości odżywcze(sam sos, 4-5 porcji):
E: 1350Kcal, B: 89g W: 76g T: 76g
1 z 4 porcji:
E: 337,5Kcal, B: 22,3g W: 19g T: 19g
Zachęcam do spróbowania tego przepysznego, delikatnego i lekkiego dania. Naprawdę bez mięsa i w niedługim czasie można stworzyć coś niesamowitego!
Smacznego jedzonkowania!