Słone,  Wegańskie

Kokosowe curry kalafiorowe z edamame – vegan

Uwielbiam eksperymentować z curry!

Może to błąd, ale dla mnie ta nazwa jest bardzo uniwersalna – można wrzucić wszystko do jednego garnka, ale przyprawić w bardziej orientalnym stylu i to w mojej interpretacji jest już curry

Kremowy, kokosowy sos, dużo przypraw i czosnku, fasolka edamame, tofu dla większej zawartości białka, a także wędzonego posmaku oraz kalafior i groszek cukrowy, bo warzyw nigdy nie jest za dużo 😉… W ten sposób powstaje smaczne, wegańskie i zdrowe danie!

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • Fasolka edamame 190g (przed obraniem miała 450g)
  • Kalafior 450g
  • Groszek cukrowy 200g
  • Mleczko kokosowe 7% tłuszczu 300g (stała część)
  • Cebula czerwona 120g
  • Papryka czerwona 100g (pół)
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sok z cytryny
  • Czosnek świeży – 4 duże ząbki
  • Przyprawy: curry, cynamon, oregano, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, sól, erytrol.

Dodatkowo:

  • Makaron ryżowy (u mnie z algami)/ryż
  • Pietruszka/kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Strąki edamame sparz we wrzątku kilka minut i obierz.
  2. Groszek cukrowy i kalafior ugotuj al’dente.
  3. Cebulę i tofu pokrój w kostkę, paprykę w cienkie słupki.
  4. Czosnek obierz i posiekaj w plasterki.
  5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, po chwili dodaj tofu, sos sojowy i przyprawy, podsmaż.
  6. Do garnka wrzuć paprykę, kalafiora – zalej mleczkiem kokosowym, wsyp łyżkę erytrolu i skrop sokiem z cytryny, duś aż papryka zmięknie.
  7. Pod koniec gotowania dodaj groszek cukrowy i edamame, gotuj do momentu, aż sos się zredukuje.
  8. W międzyczasie ugotuj ryż lub makaron.
  9. Gotowy sos podawaj posypany kolendra/pietruszką.

Wartości odżywcze(sam sos, 4-5 porcji):

E: 1350Kcal, B: 89g W: 76g T: 76g

1 z 4 porcji:

E: 337,5Kcal, B: 22,3g W: 19g T: 19g

Zachęcam do spróbowania tego przepysznego, delikatnego i lekkiego dania. Naprawdę bez mięsa i w niedługim czasie można stworzyć coś niesamowitego!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *