Słone,  Wegetariańskie

Kotleciki z groszku na kremowym serku

Delikatne kotleciki z groszku odświeżone aromatem mięty… Podane na kremowym serku z dodatkiem koziej fety i kaparów smakują naprawdę obłędnie!

Słodko-słone połączenie, które może zaskoczyć i zamieszać w Waszej kuchni…

Czas przygotowania: ok. 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Kotleciki:

  • Groszek konserwowy 480 g (2 puszki)
  • 1 jajko 51 g
  • Bułka tarta 100 g
  • Majonez wegański/lekki 20 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Pęczek świeżej mięty z ogródka
  • Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, kmin rzymski.

Kremowy serek:

  • Jogurt SKYR naturalny 300 g
  • Feta 100 g
  • Kapary 30 g
  • Ew. oliwa z oliwek do skropienia.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wsyp odcedzony groszek z puszki, dodaj jajko, majonez, pęczek mięty oraz przyprawy – zblenduj na gładko.
  2. Do masy wsyp bułkę tartą i całość wymieszaj łyżką, przełóż do osobnej miski i odstaw na chwilę, aby zgęstniała.
  3. Do blendera przełóż jogurt naturalny, fetę i 20 g kaparów – zmiksuj, aby serek był gładki. Następnie wymieszaj z resztą kaparów.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformuj małe kulki z groszkowej masy i spłaszcz każdą z nich.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  6. Smaż kotleciki na małym ogniu, z dwóch stron, aż do złocistego koloru.
  7. Podawaj kotleciki na serku, posypane miętą i kaparami.

Wartości odżywcze (kotleciki+serek, ok. 2-3 porcje):

E: 1500 Kcal, B: 93 g W: 150 g T: 51 g

Kotleciki:

E: 1035Kcal, B: 42 g W: 133 g T: 29,4 g

Kremowy serek:

E: 464 Kcal, B: 51 g W: 17 g T: 21 g

Kotleciki z groszku o nieoczywistym posmaku świeżej mięty, podane na kremowym, lekkim, a intensywnie słonym serku, to prawdziwa fuzja smaków…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *