Kotleciki z groszku na kremowym serku
16 września, 2023
Delikatne kotleciki z groszku odświeżone aromatem mięty… Podane na kremowym serku z dodatkiem koziej fety i kaparów smakują naprawdę obłędnie!
Słodko-słone połączenie, które może zaskoczyć i zamieszać w Waszej kuchni…
Czas przygotowania: ok. 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Kotleciki:
- Groszek konserwowy 480 g (2 puszki)
- 1 jajko 51 g
- Bułka tarta 100 g
- Majonez wegański/lekki 20 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Pęczek świeżej mięty z ogródka
- Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, kmin rzymski.
Kremowy serek:
- Jogurt SKYR naturalny 300 g
- Feta 100 g
- Kapary 30 g
- Ew. oliwa z oliwek do skropienia.
Sposób przygotowania:
- Do blendera wsyp odcedzony groszek z puszki, dodaj jajko, majonez, pęczek mięty oraz przyprawy – zblenduj na gładko.
- Do masy wsyp bułkę tartą i całość wymieszaj łyżką, przełóż do osobnej miski i odstaw na chwilę, aby zgęstniała.
- Do blendera przełóż jogurt naturalny, fetę i 20 g kaparów – zmiksuj, aby serek był gładki. Następnie wymieszaj z resztą kaparów.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj małe kulki z groszkowej masy i spłaszcz każdą z nich.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Smaż kotleciki na małym ogniu, z dwóch stron, aż do złocistego koloru.
- Podawaj kotleciki na serku, posypane miętą i kaparami.
Wartości odżywcze (kotleciki+serek, ok. 2-3 porcje):
E: 1500 Kcal, B: 93 g W: 150 g T: 51 g
Kotleciki:
E: 1035Kcal, B: 42 g W: 133 g T: 29,4 g
Kremowy serek:
E: 464 Kcal, B: 51 g W: 17 g T: 21 g
Kotleciki z groszku o nieoczywistym posmaku świeżej mięty, podane na kremowym, lekkim, a intensywnie słonym serku, to prawdziwa fuzja smaków…
Smacznego jedzonkowania!