Obłędny sernik z czterech rodzajów sera, wręcz przepełniony kremem i ciasteczkami lotus oraz ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem :). Doskonały na każdą okazję (i bez okazji także)!
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut + minimum 8 h schłodzenia
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Spód:
Ciasteczka lotus 100 g
Masło 30 g
Mleko 2% 20 g
Masa serowa:
3 jajka 153 g
Serek wiejski lekki 400 g
Ricotta 250 g (u mnie firmy Bakoma)
Twaróg chudy 250 g
Krem lotus 80 g
Ciasteczka lotus 25 g
Erytrol 80 g/ksylitol 60 g/cukier 60 g/słodzik 30-40 tabletek rozpuszczonych w 10 g wrzątku
Szczypta soli.
Na wierzch:
Serek Philadelphia light (lub zwykła/śmietankowy do kanapek) 125 g
Krem lotus 30 g
Erytrol 20 g
Maliny 80 g (do dekoracji, można pominąć)
Ciasteczka lotus (do dekoracji, można pominąć).
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
Składniki na spód zblenduj razem w blenderze na półpłynną masę.
Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem za pomocą łyżki.
Piecz spód przez 6-8 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Twaróg, serek wiejski, ricottę, krem lotus, szczyptę soli i substancję słodzącą, której używasz zblenduj na gładko.
Następnie wbij jajka i zblenduj ostatni raz. Krótko, aby nie napowietrzyć masy!
Pokrusz ciasteczka i wmieszaj do masy.
Przelej masę serową na wystudzony spód i piecz ok. 30 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
Serek Philadelphia wymieszaj z kremem lotus oraz erytrolem, posmaruj wierzch sernika.
Na wierzchu poukładaj ciasteczka i maliny.
Wartości odżywcze (całość – tortownica o śr. 20 cm):
E: 2723 Kcal, B: 144,4 g W: 199 g T: 147,8 g
Tak kremowego sernika z kawałkami maślano-korzennych ciasteczek lotus jeszcze nie jedliście… Ja obiecuję, a Wy próbujcie!
Teraz biorę go ze sobą, aby podzielić się z innymi, bo zauważyłam, że potrafi wywołać uśmiech na wielu twarzach :D.