Słodkie,  Wegetariańskie

Kremowy sernik z truskawkami

Święta wielkanocne nie istnieją bez chociażby jednego rodzaju sernika! Kto także wyznaje te zasadę?

W tym roku postawiłam na pieczony serniczek odświeżony nieco truskawkami.

Ciasteczkowo-orzeszkowy spód… kremowa, śmietankowa masa serowa… domowa frużelina truskawkowa… – idealne połączenie!

Czas przygotowania: ok. 2h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Masa serowa:

  • śmietankowy serek kanapkowy light (typu Philadelphia) 300g
  • twaróg chudy 500g
  • 2 jajka 103g
  • 2 białka jaj 70g
  • budyń śmietankowy 40g
  • sok z połowy cytryny
  • erytrol/słodzik/cukier 120 – 170g

Spód:

  • herbatniki, np. petitki 50g
  • masło orzechowe 30g
  • woda 25g
  • szczypta soli

Frużelina wiśniowa:

  • truskawki mrożone 200g
  • woda
  • skrobia ziemniaczana 10g
  • ewentualnie erytrol/słodzik/cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki co najmniej 30 minut przed miksowaniem.
  2. W blenderze zblenduj ciasteczka.
  3. Masło orzechowe wymieszaj z 25g ciepłej wody i szczyptą soli.
  4. Przelej sos orzechowy do pokruszonych ciasteczek i wymieszaj.
  5. Dno tortownicy (u mnie 20cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie ciasto.
  6. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, na dolnej półce piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą (dzięki temu sernik nie opadnie 😉 ).
  7. Podpiecz spód 10 minut w trybie góra-dół.
  8. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  9. Twaróg, serek, słodzik, sok z cytryny i żółtka zblenduj na gładko.
  10. Wymieszaj pianę z serem.
  11. Przelej masę serową na spód.
  12. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 1h 20 minut w 170 stopniach Celsjusza, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (nie otwieraj piekarnika!).
  13. Do garnka wsyp truskawki, wlej odrobinę wrzątku, opcjonalnie dodaj cukier/erytrol i gotuj owoce.
  14. W 20g wody wymieszaj 10g skrobi.
  15. Gdy truskawki zaczną się rozpadać, wlej skrobię i mieszaj, aż frużelina zgęstnieje, po czym posmaruj nią wierzch sernika.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1588Kcal, B: 144,5g W: 118g T: 60g

1 z 6 kawałków:

E: 265kcal, B: 24g W: 19,5g T: 10g

Ten sernik był tak pyszny, że będzie u mnie gościł częściej niż „od święta” ;). Wypróbujcie i przekonajcie się o tym sami!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *