Kremowy sos pomidorowo-koperkowy z bobem
30 lipca, 2021
Świeże pomidory, bób w pełni sezonu i wielki pęczek kopru z ogródka – nic więcej do szczęścia nie potrzeba!
Pysznie kremowy sos na bazie fety i passaty zjedzony z makaronem lub ryżem to wspaniały pomysł na lekki obiad. Spora zawartość warzyw, świeży koperek i kilka przypraw zapewnią Wam niesamowite wrażenia smakowe.
Prostota potrafi być cudowna!
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Passata pomidorowa 700g
- Świeży bób 300g
- Pomidory 200g (2 małe)
- Ser typu feta półtłusty 170g
- Cebula 100g
- Oliwa z oliwek 10g
- 3 ząbki czosnku
- Pęczek koperku
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, kmin rzymski.
Dodatkowo:
- makaron z soczewicy/grochu/ciecierzycy.
Sposób przygotowania:
- Umyj bób i ugotuj go około 20 minut.
- Obierz ze skórki.
- Pokrój cebulę i pomidory w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pomidory i duś przez chwilę.
- Wlej passatę do warzyw, wsyp przyprawy i wymieszaj.
- Do sosu wrzuć pokrojoną w kostkę fetę, posiekany koperek i bób. Gotuj co pewien czas mieszając, aż sos się delikatnie zredukuje i będzie kremowy.
- Podawaj z ulubionym, ugotowanym makaronem, posypane koperkiem.
Wartości odżywcze(sam sos – ok. 3-4 porcje):
E: 1032Kcal, B: 59g W: 120g T: 35g
Smaczny, letni i bardzo prosty pomysł na lekki obiad! Idealny, jeżeli w upalne dni nie macie ochoty na mięsne, ciężkie dania ?.
Smacznego jedzonkowania!