Słone,  Wegetariańskie

Kremowy sos pomidorowo-koperkowy z bobem

Świeże pomidory, bób w pełni sezonu i wielki pęczek kopru z ogródka – nic więcej do szczęścia nie potrzeba!

Pysznie kremowy sos na bazie fety i passaty zjedzony z makaronem lub ryżem to wspaniały pomysł na lekki obiad. Spora zawartość warzyw, świeży koperek i kilka przypraw zapewnią Wam niesamowite wrażenia smakowe.

Prostota potrafi być cudowna!

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Passata pomidorowa 700g
  • Świeży bób 300g
  • Pomidory 200g (2 małe)
  • Ser typu feta półtłusty 170g
  • Cebula 100g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, kmin rzymski.

Dodatkowo:

  • makaron z soczewicy/grochu/ciecierzycy.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bób i ugotuj go około 20 minut.
  2. Obierz ze skórki.
  3. Pokrój cebulę i pomidory w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Dodaj pomidory i duś przez chwilę.
  6. Wlej passatę do warzyw, wsyp przyprawy i wymieszaj.
  7. Do sosu wrzuć pokrojoną w kostkę fetę, posiekany koperek i bób. Gotuj co pewien czas mieszając, aż sos się delikatnie zredukuje i będzie kremowy.
  8. Podawaj z ulubionym, ugotowanym makaronem, posypane koperkiem.

Wartości odżywcze(sam sos – ok. 3-4 porcje):

E: 1032Kcal, B: 59g W: 120g T: 35g

Smaczny, letni i bardzo prosty pomysł na lekki obiad! Idealny, jeżeli w upalne dni nie macie ochoty na mięsne, ciężkie dania ?.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *