Słodkie,  Wegetariańskie

Łaciate babeczki proteinowe

Serniko-brownie w formie babeczek? Czemu nie!

Proteinowe, fasolowe i mocno wilgotne brownie z plamami serkowo-budyniowej masy w postaci muffinek prezentuje się bardzo dobrze. Natomiast nie wygląd, a smak ma tu największe znaczenie. Ten jest cudowny!

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Ciemna masa:

  • 1 jajko 51 g
  • Czerwona fasola konserwowa 240 g
  • Małe jabłko 90 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 20 g
  • Odżywka białkowa 30 g
  • Kakao 30 g
  • Woda 100 g
  • Erytrol/słodzik/cukier
  • Szczypta sody oczyszczonej

Masa jasna:

  • 1 jajko 51 g
  • Mleko 2% 200 g
  • Budyń waniliowy (proszek) 30 g
  • Serek kanapkowy kremowy (u mnie SKYR z firmy Apetina) 125 g
  • Erytrol/cukier/słodzik

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i budyń wymieszaj, aby nie było grudek, przelej do garnka, dodaj erytrol/cukier/słodzik i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw w chłodne miejsce.
  2. Pokrój jabłko i podpraż w garnku lub na patelni (ewentualnie podgrzej w kuchence mikrofalowej, aby zmiękło).
  3. Do miski wsyp odcedzoną i przepłukaną fasolę, wbij jajko, dodaj substancję słodzącą, jabłko i sodę oczyszczoną. Zblenduj na gładko.
  4. Następnie dodaj mąkę, odżywkę białkową i wodę – ponownie zblenduj.
  5. Ostudzony budyń zmiksuj z serkiem kanapkowym i jajkiem.
  6. Na blaszce porozkładaj foremki do muffinek.
  7. Na dno każdej foremki nałóż łyżkę masy czekoladowej, następnie budyniową, czekoladową i kleks budyniowej na wierzchu.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  9. Piecz babeczki około 30 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (u mnie 14 babeczek):

E: 1095 Kcal, B: 85 g W: 97,5 g T: 32,3 g

1 z 14 babeczek:

E: 80 Kcal, B: 6,5 g W: 7 g T: 2,3 g

Te babeczki to naprawdę świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek, słodkie, drugie śniadanie, ale też niebanalny deser podczas spotkań!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *