Słone,  Wegańskie

Lasagne z cukinią i bakłażanem pod wegańskim cheddarem

Intensywnie ziołowa, w pełni wegańska lasagne…

Z mielonym tofu w pomidorach, cukinią, bakłażanem i wege cheddarem na wierzchu. Mocno wyczuwalna nuta tymianku idealnie podkreśla smak śródziemnomorskich warzyw. Jest zdrowa i smakuje przepysznie!

Skusisz się?

Czas przygotowania: 50min roboty + 50 min pieczenia (łącznie ok. 1h 40min)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Sos z tofu:

  • 750g pomidorów świeżych (lub 2 puszki po ok. 400g)
  • 1 cebula 130g
  • 2 kostki tofu wędzonego – 360g
  • oliwa z oliwek 15g
  • czosnek – 4 ząbki
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego (bez soli i cukru, z dobrym składem), papryka słodka wędzona)

Wegański cheddar:

  • 250g ziemniaków
  • 150 g puree z dyni
  • 40g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 120g wody
  • przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, tymianek

Dodatkowo:

  • 1 bakłażan 400g
  • 1 cukinia 300g
  • makaron do lasagne 120g (u mnie 7 płatów)
  • przyprawy: sól, tymianek

Sposób przygotowania:

  • ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie lub na parze do miękkości
  • cebulę i pomidory pokrój
  • na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem,
  • gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory, przyprawy (zioła prowansalskie, bazylię, oregano, tymianek) i duś do uzyskania sosu
  • tofu wyjmij z opakowania, rozduś widelcem, przypraw papryką słodką wędzoną i przyprawą do mięsa mielonego, podgrzej na osobnej patelni z sosem sojowym,
  • po kilku minutach połącz zawartość obu patelni i wymieszaj sos, podgrzej jeszcze przez chwilę
  • ugotowane ziemniaki, dynię, sól, płatki drożdżowe, tymianek i paprykę słodką wędzoną zblenduj na gładką masę
  • cukinię i bakłażana pokrój w plastry
  • na dnie naczynia żaroodpornego ułóż 1/2 makaronu, 1/2 sosu z tofu, 1/2 warzyw – posyp solą i tymiankiem
  • następnie wyłóż resztę sosu, warzywa, makaron i polej cheddarem
  • piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, na dole postaw naczynie żaroodporne z wodą
  • piecz ok. 50 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1750kcal, B 93g W 236g T 50g

Lasagne jest bardzo aromatyczna i naprawdę smaczna. Świetnie sprawdzi się na weekendowy obiad :).

Spróbuj i napisz jak Ci smakowała.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *