Lasagne z cukinią i bakłażanem pod wegańskim cheddarem
12 lutego, 2021
Intensywnie ziołowa, w pełni wegańska lasagne…
Z mielonym tofu w pomidorach, cukinią, bakłażanem i wege cheddarem na wierzchu. Mocno wyczuwalna nuta tymianku idealnie podkreśla smak śródziemnomorskich warzyw. Jest zdrowa i smakuje przepysznie!
Skusisz się?
Czas przygotowania: 50min roboty + 50 min pieczenia (łącznie ok. 1h 40min)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Sos z tofu:
- 750g pomidorów świeżych (lub 2 puszki po ok. 400g)
- 1 cebula 130g
- 2 kostki tofu wędzonego – 360g
- oliwa z oliwek 15g
- czosnek – 4 ząbki
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego (bez soli i cukru, z dobrym składem), papryka słodka wędzona)
Wegański cheddar:
- 250g ziemniaków
- 150 g puree z dyni
- 40g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 120g wody
- przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, tymianek
Dodatkowo:
- 1 bakłażan 400g
- 1 cukinia 300g
- makaron do lasagne 120g (u mnie 7 płatów)
- przyprawy: sól, tymianek
Sposób przygotowania:
- ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie lub na parze do miękkości
- cebulę i pomidory pokrój
- na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem,
- gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory, przyprawy (zioła prowansalskie, bazylię, oregano, tymianek) i duś do uzyskania sosu
- tofu wyjmij z opakowania, rozduś widelcem, przypraw papryką słodką wędzoną i przyprawą do mięsa mielonego, podgrzej na osobnej patelni z sosem sojowym,
- po kilku minutach połącz zawartość obu patelni i wymieszaj sos, podgrzej jeszcze przez chwilę
- ugotowane ziemniaki, dynię, sól, płatki drożdżowe, tymianek i paprykę słodką wędzoną zblenduj na gładką masę
- cukinię i bakłażana pokrój w plastry
- na dnie naczynia żaroodpornego ułóż 1/2 makaronu, 1/2 sosu z tofu, 1/2 warzyw – posyp solą i tymiankiem
- następnie wyłóż resztę sosu, warzywa, makaron i polej cheddarem
- piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, na dole postaw naczynie żaroodporne z wodą
- piecz ok. 50 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1750kcal, B 93g W 236g T 50g
Lasagne jest bardzo aromatyczna i naprawdę smaczna. Świetnie sprawdzi się na weekendowy obiad :).
Spróbuj i napisz jak Ci smakowała.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni