Słone,  Wegetariańskie

Lekkie, pikantne gazpacho

Bardzo lekka, bardzo chłodna i bardzo smaczna zupa z nutą pikanterii.

Inspirowana kuchnią Andaluzji, z której wywodzi się tradycyjne, hiszpańskie Gazpacho, ale z polskim akcentem!

Idealna na letnie upały, pomoże Wam się odrobinę schłodzić ?.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Sok pomidorowy 1 litr
  • Kefir 0% 660g (2 butelki, Piątnica)
  • Pomidor 200g (1 duży)
  • Ogórki 450g (2 duże)
  • Papryki czerwone 350g (2 duże)
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Ocet winny 10g
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Tabasco – kilka kropli
  • Sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę także (lub zblenduj na wióry), pomidory zmiksuj.
  2. Przełóż warzywa do garnka, wrzuć pociachaną bazylię, wlej sok, kefir, tabasco, dopraw do smaku.
  3. Całość wymieszaj i schowaj do lodówki na minimum 30 minut (jeżeli nie masz czasu, wrzuć kostki lodu).

Wartości odżywcze (około 4 porcji):

E: 680Kcal, B: 40g W: 120g T: 11g

Ekspresowy chłodnik, który w Hiszpanii podaje się z rozmoczonym chlebem, nachosami lub orzeszkami.

A z czym Ty co zjesz?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *