Lekkie, pikantne gazpacho
9 sierpnia, 2021
Bardzo lekka, bardzo chłodna i bardzo smaczna zupa z nutą pikanterii.
Inspirowana kuchnią Andaluzji, z której wywodzi się tradycyjne, hiszpańskie Gazpacho, ale z polskim akcentem!
Idealna na letnie upały, pomoże Wam się odrobinę schłodzić ?.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Sok pomidorowy 1 litr
- Kefir 0% 660g (2 butelki, Piątnica)
- Pomidor 200g (1 duży)
- Ogórki 450g (2 duże)
- Papryki czerwone 350g (2 duże)
- Oliwa z oliwek 10g
- Ocet winny 10g
- Świeża bazylia – kilka listków
- Tabasco – kilka kropli
- Sól, pieprz, papryka słodka.
Sposób przygotowania:
- Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę także (lub zblenduj na wióry), pomidory zmiksuj.
- Przełóż warzywa do garnka, wrzuć pociachaną bazylię, wlej sok, kefir, tabasco, dopraw do smaku.
- Całość wymieszaj i schowaj do lodówki na minimum 30 minut (jeżeli nie masz czasu, wrzuć kostki lodu).
Wartości odżywcze (około 4 porcji):
E: 680Kcal, B: 40g W: 120g T: 11g
Ekspresowy chłodnik, który w Hiszpanii podaje się z rozmoczonym chlebem, nachosami lub orzeszkami.
A z czym Ty co zjesz?
Smacznego jedzonkowania!