Słodkie,  Wegetariańskie

Makowiec inaczej…

Makowiec to jedno z tych ciast, które tradycyjnie gości na świątecznym stole. Tym razem proponuję zrobić go w nieco innej wersji, niż w formie drożdżowego ciasta wypełnionego masą makową…

Puszyste ciasto, którego podstawą jest mak i… biała fasola! Mięciutkie wnętrze wypełniają bakalie, które idealnie nawiązują do tradycyjnej masy makowej.

Zainteresowani? Zapraszam do przepisu!

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 55-1h pieczenia (łącznie około 1,5h)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Jajko 154g (3)
  • Fasola biała z puszki 240g
  • Mak niebieski mielony 60g
  • Mąka pszenna 50g
  • Erytrol/inny słodzik 60-80g
  • Odżywka białkowa (najlepiej o neutralnym smaku) 30g
  • Daktyle suszone 50g
  • Rodzynki 30g
  • Orzeszki ziemne 30g
  • Orzechy włoskie 20g
  • Mleko 2% 100g
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sok z 1 cytryny
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 15 minut.
  2. Fasolę z puszki odcedź z wody i przepłucz.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  5. Do blendera wrzuć fasolę, namoczone daktyle, sodę oczyszczoną, słodzik i żółtka oraz mleko. Zblenduj na gładką masę.
  6. Nastepnie dodaj mak, sok i skórkę z cytryny oraz odżywkę białkową i ponownie miksuj, aż składniki się połączą.
  7. Do miski wsyp mąkę, przelej masę z blendera i wymieszaj łyżką.
  8. Posiekaj orzechy.
  9. Do ciasta dodaj orzechy i rodzynki. Ponownie wymieszaj.
  10. Na koniec połącz delikatnie ciasto z ubitą pianą.
  11. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  12. Blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  13. Piecz ciasto 55 minut – 1h w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość o śr. 18 cm, 8 kawałków):

E: 1694Kcal, B: 98g W: 155,5g T: 75g

1 z 8 kawałków:

E: 211,8Kcal, B: 12g W: 19,5g T: 9,4g

Puszyste, lekkie, ale też wilgotne i przesłodkie – czy te cechy mogą opisywać jedno i to samo ciasto? Zdecydowanie ten a’la makowiec to potwierdza!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *