Mango curry z tofu i ciecierzycą – vegan
26 maja, 2023
Kiedyś curry z dodatkiem mango podbijało serca wszystkich, którzy je u mnie spróbowali…
Wtedy jednak robiłam je całkowicie inaczej – z kurczakiem, mleczkiem kokosowym…
Jak będzie teraz? Czy kremowe curry z tofu, mango i nerkowców razem z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i podduszaną słodką papryką spełni Wasze oczekiwania?
Czas przygotowania: ok. 1 h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Tofu wędzone 1 kostka 180 g
- Ciecierzyca konserwowa 240 g (97 kcal/100 g)
- Mango 230 g (1 średnie)
- Papryka czerwona 300 g – 2 średnie
- Cebula 150 g – 1 duża
- Napój sojowy 80 g
- Orzechy nerkowca 40 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
- Olej rzepakowy 15 g
- 3 ząbki czosnku
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, kolendra/pietruszka, papryka słodka wędzona, kmin rzymski, papryka słodka.
Dodatkowo:
- Makaron ryżowy 120 g
Sposób przygotowania:
- Paprykę pokrój w paski, a cebulę w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzej olej i duś w nim pokrojone warzywa na małym ogniu z solą i pieprzem.
- Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca, aż się zarumienią.
- Do blendera przesyp 30 g podprażonych orzechów i zblenduj na mąkę.
- Następnie dodaj tofu, mango, napój sojowy, płatki drożdżowe, 3 ząbki czosnku, kilka łyżeczek curry i pietruszkę – zblenduj ponownie na gładko.
- W międzyczasie odcedź ciecierzycę i przepłucz ją wodą. Dodaj sos sojowy, 5 g oleju rzepakowego, paprykę słodką wędzoną, paprykę słodką, kmin rzymski i szczyptę soli – wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią cieciorkę. Piecz w trybie góra-dół 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Ugotuj makaron ryżowy.
- Gdy warzywa będą miękkie, przelej do nich masę z tofu i mango, i duś jeszcze przez chwilę mieszając.
- Wyłącz gaz, połowę ciecierzycy wymieszaj w sos, a resztę zostaw do dekoracji.
- Podawaj makaron z sosem curry posypany chrupiącą ciecierzycą.
Wartości odżywcze (całość – sos + makaron) 2 duże porcje lub 3 średnie:
E: 1660 Kcal, B: 62 g W: 226 g T: 58 g
Wegańskie curry, które zasmakuje każdemu bez wyjątku! Koniecznie spróbuj jeżeli uważasz, że obiad bez mięsa, to nie obiad ;).
Smacznego jedzonkowania!