Słone,  Wegańskie

Mango curry z tofu i ciecierzycą – vegan

Kiedyś curry z dodatkiem mango podbijało serca wszystkich, którzy je u mnie spróbowali…

Wtedy jednak robiłam je całkowicie inaczej – z kurczakiem, mleczkiem kokosowym…

Jak będzie teraz? Czy kremowe curry z tofu, mango i nerkowców razem z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i podduszaną słodką papryką spełni Wasze oczekiwania?

Czas przygotowania: ok. 1 h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Tofu wędzone 1 kostka 180 g
  • Ciecierzyca konserwowa 240 g (97 kcal/100 g)
  • Mango 230 g (1 średnie)
  • Papryka czerwona 300 g – 2 średnie
  • Cebula 150 g – 1 duża
  • Napój sojowy 80 g
  • Orzechy nerkowca 40 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
  • Olej rzepakowy 15 g
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kolendra/pietruszka, papryka słodka wędzona, kmin rzymski, papryka słodka.

Dodatkowo:

  • Makaron ryżowy 120 g

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokrój w paski, a cebulę w kostkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej i duś w nim pokrojone warzywa na małym ogniu z solą i pieprzem.
  3. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca, aż się zarumienią.
  4. Do blendera przesyp 30 g podprażonych orzechów i zblenduj na mąkę.
  5. Następnie dodaj tofu, mango, napój sojowy, płatki drożdżowe, 3 ząbki czosnku, kilka łyżeczek curry i pietruszkę – zblenduj ponownie na gładko.
  6. W międzyczasie odcedź ciecierzycę i przepłucz ją wodą. Dodaj sos sojowy, 5 g oleju rzepakowego, paprykę słodką wędzoną, paprykę słodką, kmin rzymski i szczyptę soli – wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią cieciorkę. Piecz w trybie góra-dół 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  8. Ugotuj makaron ryżowy.
  9. Gdy warzywa będą miękkie, przelej do nich masę z tofu i mango, i duś jeszcze przez chwilę mieszając.
  10. Wyłącz gaz, połowę ciecierzycy wymieszaj w sos, a resztę zostaw do dekoracji.
  11. Podawaj makaron z sosem curry posypany chrupiącą ciecierzycą.

Wartości odżywcze (całość – sos + makaron) 2 duże porcje lub 3 średnie:

E: 1660 Kcal, B: 62 g W: 226 g T: 58 g

Wegańskie curry, które zasmakuje każdemu bez wyjątku! Koniecznie spróbuj jeżeli uważasz, że obiad bez mięsa, to nie obiad ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *