Kiedyś curry z dodatkiem mango podbijało serca wszystkich, którzy je u mnie spróbowali…
Wtedy jednak robiłam je całkowicie inaczej – z kurczakiem, mleczkiem kokosowym…
Jak będzie teraz? Czy kremowe curry z tofu, mango i nerkowców razem z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i podduszaną słodką papryką spełni Wasze oczekiwania?
Na dnie garnka rozgrzej olej i duś w nim pokrojone warzywa na małym ogniu z solą i pieprzem.
Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca, aż się zarumienią.
Do blendera przesyp 30 g podprażonych orzechów i zblenduj na mąkę.
Następnie dodaj tofu, mango, napój sojowy, płatki drożdżowe, 3 ząbki czosnku, kilka łyżeczek curry i pietruszkę – zblenduj ponownie na gładko.
W międzyczasie odcedź ciecierzycę i przepłucz ją wodą. Dodaj sos sojowy, 5 g oleju rzepakowego, paprykę słodką wędzoną, paprykę słodką, kmin rzymski i szczyptę soli – wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią cieciorkę. Piecz w trybie góra-dół 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotuj makaron ryżowy.
Gdy warzywa będą miękkie, przelej do nich masę z tofu i mango, i duś jeszcze przez chwilę mieszając.
Wyłącz gaz, połowę ciecierzycy wymieszaj w sos, a resztę zostaw do dekoracji.
Podawaj makaron z sosem curry posypany chrupiącą ciecierzycą.
Wartości odżywcze (całość – sos + makaron) 2 duże porcje lub 3 średnie:
E: 1660 Kcal, B: 62 g W: 226 g T: 58 g
Wegańskie curry, które zasmakuje każdemu bez wyjątku! Koniecznie spróbuj jeżeli uważasz, że obiad bez mięsa, to nie obiad ;).